of 59082 LinkedIn

Gemeente werkt met Omgevingsdienst aan betere samenwerking

Gemeente werkt met Omgevingsdienst aan betere samenwerking.
Reageer

Bottom-upbenadering Maasdriel zorgt voor breed gedragen oplossingen.

Een versterking van de samenwerking met de Omgevingsdienst Rivierenland. Zowel binnen als buiten de gemeentelijke deuren. Dat is een focus voor Maasdriel. De gemeente ging er de afgelopen tijd mee aan de slag, omdat zij het belang inziet van een efficiëntere en effectievere dienstverlening. De succesfactor in dit traject: de bottom-upbenadering. KplusV tekende voor de begeleiding.

Om die in- en externe samenwerking te intensiveren, legde Maasdriel de nadruk op meer eigenaarschap van de betrokken medewerkers. De gemeente koos er bewust voor om iedereen te laten participeren. Van de frontofficemedewerkers en beleidsadviseurs tot de afdeling Documentaire informatievoorziening en de accountmanager van de Omgevingsdienst. In interactieve werksessies – die wij begeleidden – brachten deze medewerkers hun werkzaamheden en processen in kaart, benoemden ze de belemmeringen in de samenwerking en bedachten ze oplossingen.

 

Aandachtspunten voortvarend opgepakt
Uit deze inventarisatie bleek dat de medewerkers een aantal knelpunten ervaarden:

  • Zij voelden zich primair verantwoordelijk voor hun eigen functie en minder voor het totale proces.
  • De gemeente focuste teveel op operationele beslissingen en nam niet expliciet ook de tactische en strategische vragen mee. Hierdoor kwamen de dieperliggende oorzaken van knelpunten onvoldoende in beeld en werden deze niet aangepakt.
  • In de organisatie was de ontschotting nog niet overal optimaal doorgevoerd.
  • Onvoldoende tijd en een hoge werkdruk stonden een vruchtbare samenwerking in de weg.

 

Doordat we deze belemmeringen en de bijbehorende oplossingen samen duidden, kon Maasdriel haar processen beter stroomlijnen en inrichten. De betrokkenheid van alle mensen (van gemeente en Omgevingsdienst) zorgde voor draagvlak, medewerking en een betere samenwerking. En dus voor het uiteindelijke succes van dit traject. Oftewel: de kracht van de bottom-upbenadering.

 

                     

Vinger op zere procesplekken
De meerwaarde van KplusV hierbij? Erwin van Dartel, Wabo-coördinator van Maasdriel: “Met de juiste interventies en sturing tijdens de werksessies hebben we sámen de vinger kunnen leggen op de verbeterpunten in onze dienstverlening. Het heeft ons goede en breed gedragen oplossingen gegeven, waarmee we als gemeente direct aan de slag konden gaan.”

 

Meer weten?
Benieuwd hoe KplusV dit traject precies heeft aangevlogen? Of wil je als gemeente zelf participatief werken aan je processen en samenwerking? We helpen je graag. Bel eens met onze adviseur Bas Grol, voor meer tekst en uitleg.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingKplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam

A4.004, 3013 AK Rotterdam
010-254 00 17

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!