of 63946 LinkedIn

Waardering voor stations stijgt in coronajaar naar recordhoogte

Waardering voor stations stijgt in coronajaar naar recordhoogte. Klimmen-Ransdaal op nummer 1, Driebergen-Zeist grootste stijger in 2020
I&O Research Reageer

De waardering voor treinstations is het afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2020, een onafhankelijk onderzoek door I&O Research in opdracht van ProRail en NS onder bijna 70.000 reizigers. Ruim 79 procent van de reizigers is positief en geeft een 7 of hoger, tegenover 77 procent in 2019. In 2014 was dat 65 procent.

Klimmen-Ransdaal op nummer 1, Driebergen-Zeist grootste stijger in 2020

Het meest gewaardeerde station van Nederland ligt opnieuw in Limburg, in Klimmen-Ransdaal. Het authentieke stationsgebouw is een rijksmonument en stamt uit 1913. Station Driebergen-Zeist heeft afgelopen jaar de grootste stijging in een jaar doorgemaakt. In 2019 was 46 procent van de reizigers tevreden over het station, afgelopen jaar was dat 91 procent. Het station en het gebied daar omheen zijn de afgelopen jaren compleet vernieuwd. Er is een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation gebouwd.


Onderzoek

Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op stations te vragen naar hun mening over het station. De reizigersaantallen waren afgelopen jaar – door de coronacrisis – flink lager, waardoor er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers ondervraagd konden worden. De cijfers van reizigers op deze stations zijn wel apart opgenomen in het overzicht. Verder heeft vanwege de lockdown in het voorjaar het onderzoek in het tweede kwartaal van 2020 op alle stations stilgelegen. In het derde en vierde kwartaal zijn reizigers naast de algemene vragen ook bevraagd hoe zij de corona-maatregelen op het station ervaren. Reizigers gaven een ruime 7 voor de corona-aanwijzingen op het station, zoals bestickering en looproutes.

 

Download hier de lijst met alle Nederlandse stations van de Stationsbelevingsmonitor 2020.

 

Contact

Charlotte Veenvliet, Onderzoeker

053-200 52 41 / c.veenvliet@ioresearch.nl

Kees Jacobs, Veldwerkcoördinator

053-200 52 43 / k.jacobs@ioresearch.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers