of 60941 LinkedIn

Verbindend Verduurzamen

Verbindend Verduurzamen. Vaak lijkt het thema duurzaamheid samen te gaan met maatschappelijke tegenstellingen. Kan dat ook anders?
I&O Research Reageer
Vaak lijkt het thema duurzaamheid samen te gaan met maatschappelijke tegenstellingen. Kan dat ook anders?

Vaak lijkt het thema duurzaamheid samen te gaan met maatschappelijke tegenstellingen. Kan dat ook anders? En hoe kunnen verschillende groepen burgers worden betrokken bij het maken en uitvoeren van verduurzamingsbeleid? De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) organiseert waarschijnlijk later dit jaar de conferentie “Verbindend Verduurzamen”. Hierover gaat de Rli graag in gesprek met mensen die werken bij overheden, maatschappelijke organisaties, adviesbureau, onderzoeksinstellingen, burgerorganisaties en universiteiten.

       

Inzichten mede op basis van kwalitatief onderzoek I&O Research

 

De conferentie is het slotstuk van een traject waarin de vraag centraal staat in hoeverre klimaatgerelateerde kwesties samenhangen met andere maatschappelijke problemen. Om de dialoog tussen bezoekers aan te jagen zijn o.a. de volgende sprekers aanwezig: SCP-directeur Kim Putters, Denker des Vaderlands Daan RoversSandor Gaastra (Directeur Generaal Klimaat en Energie bij EZ) en Annemieke Nijhof (CEO van advies- en ingenieursbureau Tauw). Dagvoorzitter is Ruben Maes.

 

I&O Research vond begin 2019 – in het onderzoek “Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen” dat veel mensen zich weliswaar zorgen maken over de opwarming van de aarde, maar dat ze voor rigoureuze (gedrags)veranderingen wachten op de overheid. Ondertussen zagen we in 2019 ook de polarisatie toenemen: het aandeel dat vond dat het kabinet minder zou moeten doen om opwarming van de aarde tegen te gaan steeg. En bij de Provinciale Statenverkiezingen zagen we dat het onderwerp duurzaamheid en klimaat een belangrijke aanjager van stemgedrag was, met Forum voor Democratie als grote winnaar.

 

In de tweede helft van 2019 voerde I&O Research in opdracht van de Rli drie focusgroepen uit om inzicht te krijgen in de zorgen, verwachtingen en argumenten van verschillende groepen burgers. Door welke waarden worden deze opvattingen gedreven? En op welke manier kunnen voor- en tegenstanders van klimaatmaatregelen het gesprek met elkaar gaande houden? Op de conferentie Verbindend Verduurzamen worden de uitkomsten van dit onderzoek en andere onderzoeken (ook niet-I&O-onderzoek) gepresenteerd en bediscussieerd.


Wilt u erbij zijn?

Meer weten of aanmelden voor de conferentie Verbindend Verduurzamen?

 

Bekijk hieronder de I&O-film ‘Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?’.

 

 

Als onderzoeksbureau voor overheid en non-profit gaat I&O Research een stap verder en dieper dan eendimensionale beelden. We willen niet alleen laten zien wat mensen vinden, maar ook wie dat vinden en waarom ze dat vinden. Bovenal willen we met ons onderzoek laten zien waar er een uitweg ligt voor een impasse of maatschappelijke tegenstelling.

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers