of 59179 LinkedIn

Symposium Informele Netwerken & Mantelzorg

Reageer

Binnen het sociaal domein is een grote rol weggelegd voor informele netwerken en mantelzorgers. Uit landelijk onderzoek van I&O Research, dat Binnenlands Bestuur eerder dit jaar publiceerde, is gebleken dat voor driekwart van de Nederlanders die mantelzorg ontvangen deze ondersteuning heel belangrijk of zelfs onmisbaar is. Tijdens dit I&O-symposium proberen toonaangevende sprekers uit wetenschap, onderzoek, politiek en praktijk de volgende vraag te beantwoorden worden:

Hoe kunnen gemeenten en beleidsmakers informele netwerken en mantelzorgers beter faciliteren?

De sprekers op deze middag:

  • Femmianne Bredewold, assistent professor aan de Universiteit voor Humanistiek, vertelt over informele netwerken: Wat is het belang van de menselijke maat en hoe organiseer je dat?
  • Rachel Beerepoot, onderzoeker I&O Research, presenteert de belangrijkste conclusies uit het landelijk representatieve I&O-onderzoek: hoe wordt de zorg in het sociaal domein door de cliënten beoordeeld, drie jaar na dato?
  • Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorg, zet uiteen hoe volgens haar gemeenten mantelzorgers zouden kunnen of moeten ontlasten.
  • Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, betoogt wat volgens haar de boodschap zou moeten zijn van de Tweede Kamer – die er officieel niet meer over gaat – aan de gemeenten bij het organiseren en faciliteren van mantelzorg?
  • Mireille Koomen, kwalitatief onderzoeker bij I&O Research, behandelt drie cases uit het sociaal domein: Kwalitatief onderzoek voor de gemeente Leiden over mantelzorgondersteuning, de gemeente Hengelo onder ouders van jeugdhulp-cliënten en de gemeente Landsmeer over prettig oud worden.
  • Mantelzorgprofessional en mantelzorger Mark Wijnen vertelt over zijn voorstelling “Ode aan Jasper”.
  • I&O-onderzoeker Peter Kanne treedt op als dagvoorzitter.

Tijdens dit symposium maakt I&O Research, samen met wetenschappers, betrokkenen en cliëntorganisaties, de balans op: hoe staat het er voor met de informele zorg binnen het sociaal domein.

De transformatie in het sociaal domein had twee jaar geleden tot doel de zorg zoveel mogelijk te laten aansluiten op de persoonlijke situatie van mensen en de kosten te beperken, onder meer door in te zetten op meer informele hulp. Hoe staat het er voor met deze doelstelling en hoe ervaren mantelzorgers dit?

Tijd en locatie
Het symposium vindt plaats op maandag 9 oktober aanstaande bij het Centraal Museum te Utrecht. De middag begint met een inlooplunch vanaf 12:30. Het programma duurt tot ongeveer 16:15. Aansluitend is er de mogelijkheid om bij een informele borrel na te praten en vragen te stellen aan de sprekers.  

 

Datum:                           
9 oktober 2017

Tijd:                                 
13.00 - 16.45 uur


Doelgroep:
Gemeenten, Ministeries en Kennisinstituten

Locatie:
Centraal Museum, Utrecht

Deelnamekosten:
De toegang bedraagt EUR 80,00 per persoon, waarvan de helft wordt gedoneerd aan 3 goede doelen in het sociaal domein.

1. Het Mezzofonds
2. Mantelzorgelijk
3. Stichting Vrienden van Mantelzorg

Met de andere helft wordt de organisatie van het symposium gefinancierd.


Meer info en aanmelden:

ioresearch.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers