of 59220 LinkedIn

Ook onder kiezers verdeeldheid over donorwet

Ook onder kiezers verdeeldheid over donorwet. Nipte meerderheid voor nieuwe donorsysteem
I&O Research Reageer

Nipte meerderheid voor nieuwe donorsysteem.
Een nipte meerderheid van de Nederlanders (51%) is voor het nieuwe donorsysteem, terwijl 43 procent het huidige systeem wil handhaven. In het nieuwe stelsel is iedereen orgaandonor, tenzij daar expliciet bezwaar tegen wordt gemaakt.
De verdeeldheid gaat – net als in de Tweede en Eerste Kamer – door alle partijen heen. D66- (75%) en GL-kiezers (69%) behoren tot de grootste voorstanders van het nieuwe stelsel. Ook kiezers van VVD, PvdA en Partij voor de Dieren zijn in meerderheid voor. De christelijke kiezers, alsook aanhangers van Forum voor Democratie, PVV, DENK en 50 Plus, houden – per saldo – liever vast aan het huidige systeem.

 

Meeste weerstand tegen overheidsbemoeienis bij christelijke kiezers, DENK, PVV en FvD Kiezers van SGP (84%), DENK (77%), PVV (75%) en Forum voor Democratie (72%) zijn het vaakst gekant tegen overheidsbemoeienis op het gebied van orgaandonatie. Ook meer dan zes op de tien kiezers van CDA, 50 Plus, ChristenUnie en Partij voor de Dieren vinden dat de overheid niet moet beslissen wat er met organen van individuen gebeurt na overlijden.

 

Wil van overledene moet doorslaggevend zijn
Bijna de helft van de Nederlanders (47%) vindt verder dat nabestaanden het recht moeten houden om te twijfelen en pas na overlijden kunnen beslissen wat er met de organen gebeurt. Tegelijk vindt ruim driekwart van de Nederlanders (77%) dat de wil van de overledene doorslaggevend moet zijn bij orgaandonatie, niet de wens van de nabestaanden. Beide opvattingen kunnen naast elkaar bestaan. Van degenen die voorstander zijn van het recht op twijfel voor nabestaanden, vindt niettemin 64 procent dat de wil van de overledene doorslaggevend moet zijn. Een kwart van deze groep neemt een neutrale positie in, terwijl een op de tien het oneens is met de stelling.

 

Het principe ‘ja, tenzij’ is volgens 56 procent noodzakelijk om lange wachtlijsten tegen te gaan 
Een van de argumenten voor het nieuwe stelsel van orgaandonatie is het huidige tekort aan orgaandonoren, wat resulteert in lange wachtlijsten. Ruim de helft van de Nederlanders (56%) vindt dit een goed argument om in te stemmen met het principe “iedereen orgaandonor, tenzij expliciet bezwaar”. Deze opvatting wordt het meest gesteund door kiezers van D66, GroenLinks, PvdA en VVD. De achterban van SGP en Forum voor Democratie is het in meerderheid oneens met deze stelling.

 

55 procent zou geen bezwaar aantekenen in nieuwe stelsel 
Als het nieuwe stelsel van orgaandonatie bij overlijden wordt ingevoerd, zou een meerderheid van de Nederlanders (55%) geen bezwaar aantekenen en dus orgaandonor zijn. D66- en GroenLinks-kiezers zouden het vaakst orgaandonor zijn (respectievelijk 75% en 70%), gevolgd door PvdA- (68%) en VVD-stemmers (65%). De achterban van PVV (40%), Forum voor Democratie (36%) en SGP (32%) zou naar eigen zeggen het vaakst bezwaar hiertegen aantekenen, evenals DENK-stemmers (68%, cijfer indicatief). Niettemin is een deel van de achterban van deze partijen ook bereid om wel orgaandonor te zijn.

 

Klik hier voor het hele rapport.

 

Klik hier voor het artikel op de website van de Volkskrant: "Kleine meerderheid Nederlanders voor nieuwe donorwet: 51 procent is voor, 43 tegen".

 

Verantwoording 
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.576 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van 2 t/m 6 februari 2018. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

 

Meer informatie 
Peter Kanne, 06-31943707
Laurens Klein Kranenburg, 053-4825025

 

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers