of 60220 LinkedIn

Normaal. Doen. Hoe moet dat?

Het Nederlandse politieke stelsel draait door.

Vijf vragen over de Tweede Kamerverkiezingen, vijf weken voor 15 maart

Vijf weken voor de verkiezingen, nu de campagne op stoom komt, geef ik mijn persoonlijke visie op de electorale strijd tot 15 maart. Ik maak een voorlopige balans op door vijf vragen op te werpen en te beantwoorden. Op basis van de I&O-peilingen en eerdere onderzoeken en ervaringen.  

 

1. Hoeveel kiezers zweven nog?

2. Normaal. Doen. Hoe moet dat?

3. Wordt het een tweestrijd tussen VVD en PVV? (donderdag 9 februari)

4. Wie wordt de grootste op links? (vrijdag 10 februari)

5. Welke partij gaat de verkiezingen winnen? (vrijdag 10 februari)

2. Normaal. Doen. Hoe moet dat?

Van de VVD moeten we Normaal. Doen. Electoraal een goede keuze: kiezers noemen ‘normen en waarden’ het vaakst als argument om voor een politieke partij te kiezen. Vaker nog dan ‘zorg’ of ‘immigratie’. Het geldt zowel voor CDA-, VVD-, PVV-, PvdA- als SP-stemmers. Maar hoe je die normen en waarden vertaalt naar gedrag, daar denken ze vaak heel anders over.

 

In een focusgroep, half januari, kreeg ik op de vraag ‘wat houdt je bezig in het dagelijks leven’ van een potentiele PVV-stemmer het antwoord: ‘politiek’ en ‘normvervaging’. In de groep al snel vertaald als ‘politieke normvervaging’.  Het was een ZZP-er uit Amsterdam Noord, blanke man van begin veertig, die naast zijn werk als vrijwilliger werkt met moeilijke jongeren. “Je irriteert je aan alles. Dat iedereen maar alles op straat flikkert. Elkaar intimideren, hoe mensen elkaar bejegenen.” Dat vond deze ondernemer dus niet normaal. Voor 15 maart twijfelde hij tussen PVV, VNL en Forum voor Democratie.

Eigenlijk alle deelnemers aan het gesprek waren het met hem eens: dat is niet normaal en dat willen we niet in Nederland. De man naast hem herkende het ook. Hij wond zich er over op dat hij van mensen in de trein, als hij ze een paar enquêtevragen wil stellen, onbeschofte afwijzingen krijgt. Deze meneer, 43 jaar, ook blank, stemt CDA. Een derde deelnemer – 45 jaar, twijfelend tussen GroenLinks en Artikel 1 – ergert zich ook aan de normvervaging, maar legt dat heel anders uit. Hij vond juist mensen die je aanspreken in de trein of op straat, om een enquête af te nemen, heel vervelend. “Ik heb het idee dat ze dan mijn gegevens gebruiken voor commerciële doelen.” Drie blanke mannen van dezelfde leeftijd, modale inkomens, middelbaar opleiding; alle drie willen ze dat we een beetje fatsoenlijk met elkaar omgaan; maar hoe dat moet leggen de drie volslagen anders uit.

Over hoe normaal migranten en moslims en andere migranten moeten doen was men het ook eens en oneens.

De PVV-er: “Wat je achter je voordeur doet moet je zelf weten. Als je hier een toekomst wil, dan moet je je aanpassen.”

De CDA-er: “Ik woon in Amsterdam Nieuw-West, woon tussen de moslims. Ik zie dat heel anders. Ik vind ze heel aangepast.”

 

Hoe je Normaal Doen in de praktijk brengt hangt af van wat je norm is. En vooral in hoeverre je je eigen norm als doorslaggevend beschouwt of oog hebt voor de norm voor de ander. Waar normen & waarden voorheen vooral het stokpaardje van het CDA was, lijkt de PVV ook dit thema naar zich toe te hebben getrokken (net als immigratie, integratie en zelfs zorg). Zoals een PVV-stemmer die vroeger CDA-stemde het in onze decemberpeiling stelt: “Het is de partij die het Nederlands historische kerngoed en -gedachte, de Joods-christelijke traditie, nog het best verdedigt. En dat moet je luid en duidelijk doen!” Dat de VVD hier graag tussen wil komen is begrijpelijk, of het lukt moeten we nog gaan zien.

 

I&O Research publiceert nog politieke peilingen op:

  • Woensdag 15 februari
  • Woensdag 1 maart
  • Woensdag 8 maart
  • Dinsdag 14 maart: slotpeiling 

 

Blijf op de hoogte van onze peilingen via:

Internet: www.ioresearch.nl/home/nieuws

Twitter: @peterkanne1 / @ienoresearch

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!