of 63966 LinkedIn

Meeste vuurwerkafstekers geven gehoor aan verbod

Meeste vuurwerkafstekers geven gehoor aan verbod. Animo voor centraal georganiseerde vuurwerkshows
I&O Research Reageer
Het merendeel van de (gebruikelijke) vuurwerkafstekers geeft gehoor aan het vuurwerkverbod, dit jaar. Maar er is een groep van tussen de half en één miljoen mensen die tijdens de jaarwisseling toch vuurwerk zegt te gaan afsteken.

Afgelopen jaren stak circa een kwart van de Nederlandse bevolking vuurwerk af rond de jaarwisseling. Dit jaar is dat verboden, omdat het kabinet de zorg en de handhavers niet te zwaar wil belasten (1).
Het merendeel van de (gebruikelijke) vuurwerkafstekers geeft hier gehoor aan: 18 procent van alle Nederlanders. Echter, 6 procent zegt – ondanks dit vuurwerkverbod – toch van plan te zijn op oudejaarsdag vuurwerk af te gaan steken. Omgerekend naar absolute aantallen komt dit neer op een half à één miljoen mensen.


Deze mensen willen toch vuurwerk afsteken omdat ze dat een mooie traditie vinden, die hoort bij oud en nieuw en moet worden behouden. Vuurwerk afsteken zou volgens hen best kunnen als het op een verantwoorde manier gebeurt, zonder letsel of schade te veroorzaken. Ook wordt aangegeven dat een verbod onzinnig is, omdat mensen dan illegaal vuurwerk zullen afsteken wat voor meer problemen zorgt.
Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur onder 1.140 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

 

(1) Bericht van Rijksoverheid

 

Figuur A. Steun voor vuurwerkverbod particulieren, centrale vuurwerkshow en vuurwerktraditie
(% (helemaal) mee eens)


Afbeelding


Gemeente moet vuurwerkshows organiseren

De steun voor een vuurwerkverbod voor particulieren gaat gepaard met het animo voor centraal georganiseerde vuurwerkshows in gemeenten. Zeven op de tien Nederlanders willen dat (nog steeds). Op deze manier willen mensen toch het saamhorigheidsgevoel blijven ervaren en de traditie in stand houden.


Een op vier vindt vuurwerk nog “een mooie traditie”

Het aandeel mensen dat vindt dat vuurwerk nog een mooie traditie is die in stand moet worden gehouden, daalde: van 55 procent vorig jaar november, naar 43 procent nu.


Steun voor vuurwerkverbod groeit onder bijna alle kiezersgroepen

Binnen de verschillende kiezersgroepen is een toename van steun voor een vuurwerkverbod te zien. De steun groeide het meest onder D66-kiezers (van 59% in 2019 naar 80% in 2020). Een andere ontwikkeling is dat nu ook onder CDA- en VVD-kiezers een meerderheid is te vinden voor een particulier vuurwerkverbod.
Alleen kiezers van Forum voor Democratie zijn nog niet in meerderheid voor een verbod (49% voor, 51% tegen).


Groot draagvlak voor vuurwerkverbod 2020

Ruim drie kwart van de Nederlandse bevolking is het eens met het vuurwerkverbod dit jaar (79%). Daarnaast vindt een vuurwerkverbod om de zorg dit jaar door corona niet verder te overbelasten veel bijval. Acht op de tien Nederlanders is het hiermee eens.


Verantwoording

I&O Research voerde dit landelijk representatieve onderzoek uit onder 1.140 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van Binnenlands Bestuur.
Het onderzoek vond plaats van vrijdag 13 november tot maandagochtend 16 november 2020.
De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, waarmee dit onderzoek representatief is voor deze achtergrondkenmerken.


Contact
Peter Kanne, Senior onderzoeksadviseur
Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers