of 60264 LinkedIn

Meer dan helft Nederlanders verkiest milieu boven schadelijke bouwprojecten

Meer dan helft Nederlanders verkiest milieu boven schadelijke bouwprojecten. Milieuproblemen rondom stikstof
I&O Research Reageer

Een meerderheid van de Nederlanders (52%) vindt het ‘terecht dat de milieuproblemen rondom stikstof worden aangepakt, ook als dit betekent dat sommige (bouw)projecten opnieuw beoordeeld moeten worden of niet door kunnen gaan.’ Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Het onderzoek gaat in op het Nederlandse stikstofbeleid. De rechter heeft onlangs het Nederlandse stikstofbeleid (Programmatische Aanpak Stikstof) afgekeurd, omdat er te veel stikstof in de Nederlandse natuur terechtkomt. Dit zorgt ervoor dat bouwprojecten, van wegen en stallen tot aan de bouw van vliegvelden, niet door kunnen gaan of opnieuw goedkeuring moeten krijgen.

Belangrijkste uitkomsten

  • De bekendheid van het Nederlandse stikstofbeleid (de Programmatische Aanpak Stikstof; kortweg PAS) is beperkt: een derde van de Nederlanders is ermee bekend en heeft een (globaal) beeld van wat het inhoudt. Ruim een kwart weet dat er een stikstofbeleid is, maar is onbekend met de inhoud daarvan, vier op de tien Nederlanders weten niet dat er een Nederlands stikstofbeleid is.
  • De meeste mensen hebben geen oordeel over het stikstofbeleid, maar onder degenen die dat wel hebben is een groter deel negatief (26%) dan positief (18%).
  • Van degenen die bekend zijn met het Nederlandse stikstofbeleid wijst meer dan de helft de overheid (het Rijk) aan als de partij die verantwoordelijk is voor het feit dat een aantal bouwprojecten is stilgelegd, op afstand gevolgd door milieuorganisaties en de Europese Unie.  
  • Ondanks dat het ervoor zorgt dat sommige bouwprojecten worden opgeschort, is een meerderheid van de Nederlanders (52%) het eens met de stelling ‘Het is terecht dat de milieuproblemen rondom stikstof worden aangepakt, ook als dit betekent dat sommige (bouw)projecten opnieuw beoordeeld moeten worden of niet door kunnen gaan.’


Maatregelen om stikstof te beperken
We legden een aantal mogelijke maatregelen om stikstof te beperken voor in het onderzoek. De industrie laten betalen voor hun eigen vervuiling en op die manier verduurzaming stimuleren krijgt de goedkeuring van tachtig procent van de Nederlanders. Meer investeringen in alternatieven voor de auto krijgt de steun van bijna zeven op de tien Nederlanders. Het inkrimpen van de veestapel krijgt de minste bijval: 47 procent is hier voor.

 

De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en politiek stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 (TK 2017). Daarmee zijn de onderzoeksresultaten representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Lees hier het volledige rapport

 

Meer informatie:
Wietse van Engeland, w.van.engeland@ioresearch.nl / 020 308 48 27

 

Verantwoording
I&O Research voerde in opdracht van Milieudefensie een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.280 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van donderdag 25 juli tot maandag 5 augustus 2019. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De gebruikte vraagstelling is opgenomen bij de bijbehorende grafiek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!