of 59185 LinkedIn

Media en peilers opvallend eensgezind over gebruik peilingen tijdens 'Peilingoproer'

Hoe kunnen we zetelpeilingen en het gebruik daarvan verbeteren? Media en peilers opvallend eensgezind tijdens 'Peilingoproer'
Reageer

Hoe kunnen we zetelpeilingen en het gebruik daarvan verbeteren? Over die vraag bogen zich op
12 januari 2017 ruim 100 betrokkenen, peilers, journalisten en wetenschappers, tijdens het 'Peilingoproer' in Den Haag. De Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en I&O Research organiseerden het debat om met media en peilers tot concretere afspraken te komen. Veel toonaangevende nieuwsmedia en alle relevante peilers waren aanwezig bij dit ‘Peilingoproer’.

Zetelpeilingen zijn dominant in de campagne, maar er is soms ontevredenheid over hoe ze worden gebruikt. Van beide kanten. Het bracht een aantal Nederlandse media er eind 2016 toe hun omgang met de peilingen opnieuw te bezien. De NOS meldde in december zich voortaan tot de Peilingwijzer (het gewogen gemiddelde van de vijf zetelpeilingen) te beperken. Het NRC had in november al aangegeven ‘vier richtsnoeren’ te gaan hanteren: peilingen worden gebruikt om relevante trends te signaleren en het NRC gaat er altijd bij vermelden wie de peiling uitvoerde, hoe groot de steekproef was, met welke marges rekening moet worden gehouden en wat de onderzoeksperiode was.

 

Initiatiefnemers Tom Louwerse (UL), Tom van de Meer (UvA) en Peter Kanne (I&O Research) kwamen al driekwart jaar geleden voor het eerst bijeen om de bijeenkomst vorm te geven, het was dus niet ontstaan uit deze ontevredenheid. Maar de timing leek perfect, zo’n twee maanden voor de verkiezingen.

 

Klik hier voor het volledig verslag.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Kanne, 06-31943707

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Twee events over duurzaamheid

Onze bloggers

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers