of 59190 LinkedIn

Kiezers: stel bestuursfuncties open voor nieuwe partijen

Kiezers: stel bestuursfuncties open voor nieuwe partijen. Voor de kiezers zijn in de eerste plaats kennis van het werkterrein en in de tweede plaats bestuurlijke ervaring de belangrijke kwaliteiten
1 reactie

Bijna de helft van de kiezers is van mening dat de ‘oude middenpartijen’ – VVD, CDA, PvdA en D66 –de macht onderling verdelen en een kwart van de kiezers gaat zelfs zover te stellen dat deze partijen nieuwkomers in de politiek buitensluiten. Vooral kiezers van de flankpartijen (met name PVV, Forum voor Democratie, 50 Plus en SP) zijn deze laatste mening toegedaan.

Het grootste deel van de kiezers is er niet van overtuigd dat bestuurders die voortkomen uit VVD, PvdA, CDA of D66 zorgen voor een stabiel bestuur van Nederland. Een ruime meerderheid wil juist dat het bestuurlijke systeem open is voor nieuwkomers – partijen als SP, PVV, 50 Plus of de Partij voor de Dieren – of partijloze bestuurders. Ook onder de achterban van VVD, D66, CDA, PvdA en CU bestaat draagvlak voor bestuurders afkomstig uit de andere partijen.

 

Voor de kiezers zijn in de eerste plaats kennis van het werkterrein en in de tweede plaats bestuurlijke ervaring de belangrijke kwaliteiten van ministers en staatssecretarissen. Dit geldt in meer of mindere mate voor elk van de kiezersgroepen en geeft een indicatie van het belang van een open toegankelijk publieke bestuur.

 

Verantwoording 
Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Vrij Nederland en Nieuwsuur. In een serie reportages onder de noemer ‘Schaduwmacht’, onderzoeken Vrij Nederland en Nieuwsuur de werking van de Nederlandse democratie. Voor de eerste publicatie (22 en 23 november 2017) onderzocht I&O Research in hoeverre het beeld van een ‘banencarrousel’ bij de kiezers bestaat en hoe open zij het bestuurlijke systeem zouden willen.

 

I&O Research voerde hiervoor een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.747 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van vrijdag 26 tot en met maandag 30 oktober 2017.

 

Klik hier voor het volledige rapport.

 

Meer informatie 
Peter Kanne: 06-31943707             
Laurens Klein Kranenburg: 053-4825025


Zie ook:
Bericht op Nieuwsuur
Blog Peter Kanne: ‘De bestuurlijke elite schiet zichzelf in de voet’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Bijna de helft van de kiezers is van mening dat de ‘oude middenpartijen’ – VVD, CDA, PvdA en D66 –de macht onderling verdelen en een kwart van de kiezers gaat zelfs zover te stellen dat deze partijen nieuwkomers in de politiek buitensluiten.
Dit betekent kort gesteld dat men meent dat er sprake is van een onstabiel bestuur of wel vriendjes politiek (misschien is het daardoor wel enigszins stabiel want men heeft elkaar nodig en in de tang) .
Het lijkt dat hier een redelijk beeld wordt geschetst van de Staat van de politiek in Nederland.
De conclusie dat de bestuurlijke elite zichzelf in de voet schiet is daarom voor velen juist te achten.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Twee events over duurzaamheid

I&O Research presenteert Randstad Koopstromenonderzoek 2018

Datum: 30 januari 2019 
Locatie: Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
Tijd: 9.15 - 13.00 uur
Toegang: gratis


Aanmelden

 

Onze bloggers

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers