of 63966 LinkedIn

Kan de VVD de verkiezingen van 2021 verliezen?

Met nog vier maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen kan de uitgangspositie van de VVD, met ruim 40 virtuele zetels in onze en andere peilingen, riant genoemd worden. De nummer twee – de PVV – zou er op dit moment zo’n twintig halen. Wat kan de VVD nog gebeuren?

“Events, dear boy, events”, zo antwoordde de Britse premier Harold Macmillan een halve eeuw geleden op de vraag wat de Tories nog van een verkiezingszege kon afhouden. Dat geldt ook nu. Veel zal afhangen van wat begin 2021 de prangende kwesties zijn. Maar dit zijn niet zo maar wat events, maar gebeurtenissen die als katalysator kunnen werken voor dieperliggende ontwikkelingen.

 

Peter Kanne, verkiezingsonderzoeker bij I&O Research, analyseerde data uit meerdere onderzoeken van de laatste jaren en kwam tot vier mogelijke lijnen – scenario’s – waarlangs de verkiezingsstrijd zich kan ontwikkelen:

(1) de coronacrisis verdiept zich,

(2) de coronacrisis gaat over in een economische crisis,

(3) de klimaatcrisis wordt manifest en

(4) een culturele crisis (aanslagen, polemiek over islam, vluchtelingen, racisme).

 

Issue ownerschap

In elk scenario heeft de VVD goede papieren. De liberalen zijn issue owner – wat wil zeggen dat kiezers vinden dat de partij de beste oplossingen heeft voor deze problematiek – op maar liefst zes belangrijke thema’s: economie, overheidsfinanciën, werkgelegenheid, veiligheid, de coronacrisis en normen en waarden. Bovendien heeft de VVD met Mark Rutte verre weg de meest populaire premierskandidaat in huis.

De VVD kan de verkiezingen zeker nog verliezen, de partij van Mark Rutte heeft in elk scenario een andere uitdager. Veel zal afhangen van de kwesties die begin maart het politieke debat beheersen, de manier waarop de media er verslag van doen én de veerkracht van de concurrentie.

 

Lees de uitgebreide analyse op StukRoodVlees.nl, de politicologenblog-website.

 

Peter Kanne, Verkiezingsonderzoeker

I&O Research

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers