of 60220 LinkedIn

Jeugd West-Friesland geeft zelf tips tegen drankgebruik

Jeugd West-Friesland geeft zelf tips tegen drankgebruik. De Westfriese gemeenten hechten veel belang aan een actief en passend beleid dat het middelengebruik onder jongeren terugdringt
Reageer

De Westfriese gemeenten hechten veel belang aan een actief en passend beleid dat het middelengebruik onder jongeren terugdringt. Omdat er over het alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd in West-Friesland onvoldoende bekend was, hebben deze gemeenten I&O Research gevraagd een onderzoek over alcohol- en drugsgebruik uit te voeren. I&O Research deed dat in drie fasen: 1) deskresearch, 2) groepsgesprekken met jongeren en professionals en 3) een enquête en face-to-face-interviews onder jongeren.

De uitkomsten werden gepresenteerd op maandag 1 mei 2017 door burgemeester Jan Baas van Enkhuizen en wethouder Win Bijman van Koggenland en toegelicht door I&O-onderzoekster Ankie Lempens.

Het Noord-Hollands Dagblad schreef onderstaand bericht.

   

"Jongeren in West-Friesland verbazen zich over het feit dat hun ouders zo coulant zijn als het gaat om het drankgebruik van hun eigen kroost. Als er regels zijn, houden ze zich daar heus wel aan. Kortom: ouders moeten strenger worden.

Dat is een van de belangwekkendste uitkomsten van het onderzoek van I&O Research in West-Friesland onder jongeren tussen 16 en 24 jaar over hun gebruik van drank en drugs. De West-Friese gemeenten strijden al sinds 2007 voor bewustwording van de gevolgen van het op te jonge leeftijd gebruiken van middelen als drank en drugs.
Die bewustwording groeit, stelt burgemeester Jan Baas vast. Niet alleen omdat landelijk sprake is van een dalende trend in het drankgebruik en omdat de leeftijdsgrens is verhoogd naar 18 jaar. "Steeds meer komt het besef dát alcohol onherstelbare schade aanricht aan hersenen in de groei."
Uit recent onderzoek van I&O Research onder de doelgroep 16 tot 24 jaar blijkt dat ook iets oudere jongeren zich zorgen maken over het alcoholgebruik om hen heen. Ze geven aan ook zelf wel over de schreef te gaan. Ze wijten dit enerzijds aan het gemak waarmee alcohol te verkrijgen is en de geoorloofde promotie hiervan, en anderzijds aan het ontbreken van regels. Ouders hebben hierop veel invloed. Dat is een reden voor de gemeenten om zich nadrukkelijker te gaan richten op ouders en hun rol hierbij."

 

"Volgens onderzoekster Ankie Lempens komt een duidelijk beeld naar voren: jongeren maken zich wel degelijk zorgen over de gevolgen van drank en drugs en ook richting de jongere jeugd. "Het verbaast ze dat alles maar mag. Dat ouders zo soepel zijn, dat kroegen met goedkope drank op happy hour, drank promoten. En ja, als ze het mogen, doen ze het. Maar kinderen van wie de ouders duidelijker regels stellen, doen het toch minder snel en minder vaak."
Groepsdruk blijkt van grote invloed. "Al ervaren ze dat zelf niet altijd als zodanig. Ook als ze zich voornemen niet zoveel te drinken, en de rest doet het wel, dan doen ze snel mee." Lempens: "Als ouder moet je je kind leren omgaan met groepsdruk, eigen keuzes leren maken. Maar er is een kwetsbare groep van 15, 16 jaar. "Een opgeheven vingertje helpt niet, wel duidelijkheid en ervaringsdeskundigen die de boodschap helder overbrengen. Ook opvallend: driekwart weet niet wat te doen als het misgaat bij een vriend of vriendin.
Het verbaast bestuurders als Bijman en burgemeester Jan Baas van Enkhuizen dát ouders zo tolerant zijn.
Bijman: "Juist als je beseft hoe slecht de invloed van alcohol is. Kennelijk is het toch nog geaccepteerd: ze vinden het normaal."
Dus moeten die ouders, maar ook andere opvoeders als scholen, aan de rem trekken. Baas: "Niet omdat het in de wet staat, maar omdat het aantoonbaar tot hersenbeschadiging leidt. Het is een raar soort coulantie. Zo van: "Het is maar een biertje. Veel mensen zien alcohol nog niet als drug, maar het veroorzaakt veel leed: geweldsdelicten, zedendelicten, eenzijdige auto-ongelukken. Baas wil het beleid richting kermisborrels aanzienlijk strenger maken: ook daar moet de grens 18 jaar zijn."

 

Meer informatie
Ankie Lempens, 020-3330683

Zie ook: www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/west-friesland-uitgelicht

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!