of 62812 LinkedIn

Helft snorfietsers haakt af bij helmplicht

Helft snorfietsers haakt af bij helmplicht. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research en Arcadis
I&O Research Reageer

Artsen maken zich zorgen over ongelukken met snorfietsen. Omdat het aantal verkeersslachtoffers momenteel stijgt, vraagt de Tweede Kamer om maatregelen. Een van de maatregelen is het verplicht dragen van een helm op de snorfiets. Als de verplichting van kracht wordt, zegt meer dan de helft hier moeite mee te hebben en op een andere manier te gaan reizen. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research en Arcadis in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Helmplicht snorfietsgebruikers kan leiden tot verandering in reisgedrag

In Nederland hebben momenteel, volgens het CBS, zo’n 750 duizend mensen een snorfiets. Uit dit onderzoek blijkt dat zeven op de tien (69%) snorfietsers wekelijks gebruikmaken van die snorfiets.

Als het verplicht zou worden een helm te dragen op de snorfiets, zou ongeveer de helft (51%) van de snorfietsgebruikers op een andere manier gaan reizen. Zij zouden de snorfiets dus de rug toekeren. Hiervan zegt ongeveer een derde (35%) over te stappen op een ander vervoermiddel terwijl 16 procent de snorfiets zou laten ombouwen tot bromfiets.

 

Iets minder dan de helft (44%) van de snorfietsbezitters zou de snorfiets blijven berijden. Hiervan zegt 32 procent netjes een helm aan te schaffen en op de snorfiets te blijven rijden. De overige 12 procent zegt geen helm te kopen en zonder helm te blijven rijden.

Tekst loopt door onder figuur.

Afbeelding

Figuur 1: “Indien het verplicht wordt een helm te dragen op de snorfiets (helm vanaf ongeveer 40 euro verkrijgbaar), wat zou u dan doen?”

 

Van de snorfietsgebruikers die aangegeven een alternatief vervoermiddel te nemen (35%), zou één op zes (16%) een (elektrische) fiets gaan gebruiken voor de reizen die ze op dit moment met de snorfiets maken, 13 procent zou een auto gebruiken in plaats van de snorfiets en 6 procent zou een ander vervoermiddel kiezen.

Tekst loopt door onder figuur.

Afbeelding

Figuur 2: “Als u de snorfiets niet meer zou gebruiken vanwege de helmplicht, welk vervoermiddel gebruikt u dan voor de reizen die u normaal met de snorfiets maakt?”


Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek – in samenwerking met Arcadis – uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onder 465 snorfietsgebruikers (18 jaar en ouder). Het online-onderzoek is uitgevoerd van 11 tot 29 mei 2020. De resultaten zijn gewogen op leeftijd. De deelnemers zijn afkomstig uit het I&O Research Panel (255 respondenten) en PanelClix (210 respondenten).


Bronvermelding

Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld.

 

Contact

Tiago Fioreze, Onderzoeker

053-200 52 46 / t.fioreze@ioresearch.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers