of 58952 LinkedIn

Gemeenteraadsverkiezingen leven nog niet in Haarlemmermeer

Gemeenteraadsverkiezingen leven nog niet in Haarlemmermeer. Leefomgeving belangrijkste onderwerp voor inwoners
I&O Research Reageer

Op 21 november a.s. vinden er in 37 gemeenten herindelingsverkiezingen plaats. Hieruit ontstaan 12 nieuwe gemeenten. I&O Research heeft in opdracht van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude de eerste van twee verkiezingspeilingen uitgevoerd.

De belangrijkste conclusie is dat de gemeenteraadsverkiezingen nog niet erg leven onder de inwoners. Medio oktober gaf 56 procent aan ‘zeker’ te gaan stemmen bij de verkiezingen. Dit is hoogstwaarschijnlijk een overschatting, omdat deelnemers aan onderzoek vaker geneigd zijn om te gaan stemmen. Ook is de opkomst bij herindelingsverkiezingen doorgaans lager dan bij reguliere verkiezingen. Daarnaast is de lage respons op dit onderzoek (14 procent) een indicatie van de lage opkomstbereidheid.

 
Vooralsnog virtuele winst voor VVD en GroenLinks
Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, zou de VVD de grootste partij worden (23-32%). Gevolgd door GroenLinks (14-21%) die ook een virtuele winst boekt in vergelijking met vier jaar geleden. HAP (5-10%), PvdA (3-8%) en D66 (7-13%) staan vooralsnog op (licht) verlies.
CDA, Forza Haarlemmermeer, CU-SGP halen een percentage dat – rekening houdend met de onzekerheidsmarges – vergelijkbaar is met de uitslag van 2014.

 

Figuur 1

Politieke peiling nieuwe gemeente Haarlemmermeer 18 oktober 2018 (%)

 

Leefomgeving belangrijkste onderwerp voor inwoners
Welke thema’s vinden inwoners belangrijk voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Aan de inwoners is een lijst met 13 onderwerpen voorgelegd, waaruit zij maximaal drie thema’s konden selecteren die voor hen het belangrijkst zijn. Belangrijkste thema’s voor de inwoners zijn leefomgeving, milieu en duurzaamheid (46%), openbare orde en veiligheid (44%) en zorg, welzijn en sociale voorzieningen (42%).

 

 

Onderzoeksverantwoording
De peiling is uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer. Er is een gestratificeerde steekproef van 5.000 inwoners benaderd uit de Basisregistratie Personen (BRP) van beide fusiegemeenten. Zij zijn per brief benaderd om het onderzoek online in te vullen. Op aanvraag was een schriftelijke vragenlijst beschikbaar. Daarnaast is een deel van de respons (23%) afkomstig uit het I&O Research Panel.

In totaal namen 746 personen deel, waarmee de respons op 14% uitkomt. Deze relatief lage respons maakt dat grote voorzichtigheid is geboden met het verbinden van conclusies aan deze eerste peiling. De tweede peiling wordt momenteel uitgevoerd. De resultaten van de tweede peiling worden bekendgemaakt op donderdag 8 november.

Klik hier voor het gehele rapport

 

Meer informatie
• Laurens Klein Kranenburg | 053 2005 222
• Peter Kanne | 06 319 43 707

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers