of 60220 LinkedIn

Fietsers willen 30 km in bebouwde kom, automobilisten niet

Fietsers willen 30 km in bebouwde kom, automobilisten niet.
I&O Research Reageer

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom moet omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat vindt ongeveer de helft van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research. Vooral fietsers pleiten voor de strengere norm.

Fietsers en automobilisten staan tegenover elkaar

Iets minder dan de helft van de ondervraagden is voor of sterk voor het verlagen van de snelheidslimiet. Circa een derde vindt deze maatregel geen goed idee. Wat opvalt is dat onder fietsers het draagvlak voor 30 km/uur een stuk groter is: 71 procent is (sterk) voor deze maatregel. Automobilisten zijn beduidend minder vaak (39%) vóór het verlagen van de limiet.

Vrouwen zijn vaker vóór verlaging van de limiet dan mannen
Opvallend zijn ook de meningsverschillen naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Vrouwen zijn vaker (55%) dan mannen (42%) voor het verlagen van de snelheidslimiet. Daarnaast zijn ouderen (65+ met 61%), vaker voorstander van het verlagen van de snelheidslimiet dan jongeren (18-25 met 39%).

 

Fietsers voelen zich veiliger en zijn optimistischer over succes van de maatregel dan automobilisten
Van de fietsers zegt een grote meerderheid (71%) zich veiliger te voelen op een weg waar 30 km/uur de norm is dan op een weg waar 50 km/uur de maximumsnelheid is. Automobilisten zijn het in meerderheid (67%) oneens met de stelling. Fietsers en automobilisten twijfelen er beide over of hulpdiensten op tijd op locatie kunnen blijven komen als de maximumsnelheid 30 in plaats van 50 km/uur zou zijn. Fietsers zijn wel optimistischer over het succes van de maatregel: 68% verwacht dat door de verlaging van de snelheidslimiet het aantal verkeersdoden zal worden teruggedrongen. Dit geldt voor 42 procent van de automobilisten.

 

Verantwoording
I&O Research voerde dit landelijk representatief onderzoek uit onder 2.046 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van vrijdag 29 maart tot en met maandagochtend 1 april 2019. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De deelnemers zijn afkomstig uit het I&O Research Panel.

 

Meer informatie


Het volledige rapport
Klik hier voor het volledige rapport

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!