of 65101 LinkedIn

Digitaal platform vult bestaande deeleconomie aan

AfbeeldingDigitale deelplatformen aanvulling voor de deeleconomie.
De media berichten veel over de opkomst van de deeleconomie. In plaats van steeds weer nieuwe goederen aan te schaffen, delen we de spullen die we al bezitten waarmee we aardig zijn voor elkaar, geld besparen en duurzaamheid bevorderen. Een recente peiling van I&O Research levert het beeld op dat veel Nederlanders spullen delen, dat letterlijk en figuurlijk dicht bij huis doen en dan vooral vanuit sociale motieven. Digitale deelplatformen (zoals Peerby en Nextdoo vormen –zeker voor specifieke doelgroepen- een aanvulling op deze deeleconomie.

Lenen of uitlenen: bijna iedereen doet het.
De meerderheid van de Nederlanders deelt met anderen. Slechts 4 procent van de Nederlanders leent niet van een ander én leent ook niets uit aan anderen. Boeken delen we het meest frequent met anderen maar ook gereedschap en dvd’s/films. Een minderheid van de Nederlanders deelt de auto, fiets, geld, elektronica of kleding met anderen en ook de ‘leenfrequentie’ is hier lager. Het aandeel Nederlanders dat zegt aan een ander te lenen is groter dan het aandeel dat zegt zelf van iemand te lenen leent. Ook de frequentie van uitlenen ligt hoger dan die van lenen.


Lenen en uitlenen, naar artikel (in %):


Afbeelding


Delen meestal vanuit sociale overwegingen
Het belangrijkste motief om te delen, is ‘iets voor een ander betekenen’. Driekwart van de delers noemt dit1 . Ruim een derde (36%) deelt spullen om geld te besparen. Een vijfde van de delers wil met het delen van artikelen een bijdrage leveren aan duurzaamheid en 17% wil op deze manier ‘meer keuze’ verkrijgen.

 

[1] Hoger opgeleiden en mensen met een hoog inkomen noemen dit motief relatief het vaakst. Dat geldt ook voor Nederlanders die bij de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar op de ChristenUnie stemden.


Het hemd is nader dan de rok
Het meest delen Nederlanders met familie en vrienden/kennissen. Het delen van gereedschap doen we vaker in de buurt, terwijl we boeken vaker (ook) delen met collega’s. Het aandeel Nederlanders dat de voorgelegde artikelen deelt met (on-) bekenden via een deelplatform zoals Peerby en Nextdoor is nu nog relatief bescheiden (maximaal 3 procent).

 

Met wie wordt gedeeld (lenen en/of uitlenen), naar artikel (in %):


Afbeelding


Persona deelplatform: jonge, hoger opgeleide vrouw die D66 of GroenLinks stemt
Deelplatformgebruikers noemen duurzaamheid en geld besparen vaker als motief dan niet-platformgebruikers. Als er op basis van de verschillen in gebruik een ‘persona’ zou worden gemaakt van gebruikers van een deelplatform dan is ‘ze’ vaker een hoger opgeleide jongere vrouw die D66 of GroenLinks stemt en in een van de vier grote steden woont.

 

Verantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder ruim 6.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd eind juni 2017 uitgevoerd. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau.

 

Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderzoek en andere resultaten kunt u contact opnemen met Thijs Lenderink – 06 26 25 25 05

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Veiligheidsmonitor

Kiezers- en draagvlakonderzoek. Wat doet dat ertoe?

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research.

 

Klik hier

Gemeenten worstelen met rol in energietransitie

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

Whitepapers