of 60715 LinkedIn

Burger ervaart minder criminaliteit

Burger ervaart minder criminaliteit. Niet alleen de daadwerkelijk geregistreerde criminaliteit daalt gestaag, burgers ervaren ook daadwerkelijk minder onveiligheid.
I&O Research Reageer

Niet alleen de daadwerkelijk geregistreerde criminaliteit daalt gestaag – zoals de Nationale Politie meldde op 28 februari – burgers ervaren ook daadwerkelijk minder onveiligheid. Nederlanders van 15 jaar of ouder gaven in 2017 minder vaak aan slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende gewelds- en vermogenscriminaliteit en vandalisme dan in 2012. Het slachtofferschap nam af met 23 procent. Zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2017 die het CBS vandaag (1 maart 2018) publiceert, waarvoor I&O Research het veldwerk verzorgde.

 

In 2017 voelde 34 procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig. Dat is niet wezenlijk lager dan het jaar ervoor, maar lager dan in 2012 toen nog 37 procent zich wel eens onveilig voelde. De ervaren onveiligheid verminderde het meest in het centrum van de woonplaats en in winkelgebieden. Ook in de eigen buurt nam het onveiligheidsgevoel af.

Van alle burgers van 15 jaar of ouder gaf 11 procent aan in 2017 het slachtoffer te zijn geweest van cybercrime. Dat is minder dan in 2012, maar niet lager dan in 2016. In vergelijking met 2012 was men vaker slachtoffer van koop- of verkoopfraude, maar minder vaak van hacken of identiteitsfraude. In totaal ging het in 2017 om 2,6 miljoen cybercrimedelicten.

 

Dat zijn de belangrijkste resultaten van de Veiligheidsmonitor 2017 die het CBS donderdag 1 maart voor Nederland als geheel, de politie-eenheden en de 70+ gemeenten heeft gepubliceerd. Het CBS en I&O Research hebben de Veiligheidsmonitor nu zes keer samen uitgevoerd, in opdracht van en samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2017 hebben zij samen meer dan 150.000 ingevulde vragenlijsten verzameld.


Veiligheidsmonitor, CBS en I&O Research 
De Veiligheidsmonitor is hét instrument om veiligheidsbeleving, het functioneren van de politie en slachtofferschap op een stabiele en continue wijze te meten, zowel door de tijd als in vergelijking tot andere gemeenten/regio’s (benchmark).
Het CBS verzorgt steekproeftrekking, een deel van de dataverzameling, de weging en de landelijke publicatie. I&O Research verzorgt (het grootste deel) van de dataverzameling en de analyse en rapportage voor gemeenten.
In 2017 hebben 136 gemeenten deelgenomen aan de Veiligheidsmonitor door extra enquêtes af te laten nemen. Zo hebben zij de mogelijkheid om op lokaal of zelfs wijkniveau inzicht te krijgen in de veiligheidsbeleving. Vanaf nu start I&O Research met de analyse en rapportage voor deelnemende gemeenten.

 

Lees hier de CBS rapportage met de landelijke cijfers.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Gerben Huijgen, 06-25048610
Frank ten Doeschot, 053-4825026

Verstuur dit artikel naar Google+

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Onze bloggers

Welke waarden drijven burgers tot duurzaam gedrag?

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!