of 59185 LinkedIn

Agressie en geweld richting politieke ambtsdragers gestegen

Reageer

Verdere daling tegenover overheidsmedewerkers.

Uit onderzoek van I&O Research en DSP-Groep in opdracht van het ministerie van BZK blijkt dat agressie en geweld tegenover overheidsmedewerkers in de afgelopen jaren is gedaald. Deze daling is te zien over de hele breedte, van verbale agressie tot ernstige fysieke incidenten. Een van de verklaringen is dat door digitalisering van de dienstverlening het aantal persoonlijke en telefonische contacten tussen burgers en de overheid afneemt. Maar ook ambtenaren die wel dagelijks direct contact hebben met burgers, ervaren minder agressie en geweld. De aanpak van ‘Veilige Publieke Taak’ van de afgelopen jaren lijkt te hebben gewerkt, voor wat betreft overheidsmedewerkers in het openbaar bestuur.

Afbeelding

 

Tegenover de daling van het aantal overheidsmedewerkers dat met agressie en geweld te maken heeft, staat een stijging van het aantal politieke ambtsdragers, zoals burgemeesters, wethouders en raadsleden dat met geweld en agressie is geconfronteerd. Ruim een kwart van de politieke ambtsdragers bij provincies, waterschappen en gemeenten is in de afgelopen 12 maanden geconfronteerd met agressie en geweld. Dat is een stijging ten opzichte van 2014 maar ligt wel lager dan eerdere metingen in 2010 en 2012.

Een opvallende trend in de afgelopen twee jaar is dat het aantal politieke ambtsdragers dat te maken heeft met agressie via sociale media is verdubbeld. De recente toename van agressief en intimiderend gedrag geldt overigens met name burgemeesters en gemeenteraadsleden. De verklaring ligt mede in de recente heftige discussies over de opvang van asielzoekers.

 

Het rapport over de Monitor Integriteit en Veiligheid openbaar bestuur, is dinsdag 29 november door Minister Plasterk aangeboden aan de Tweede Kamer.

 

Meer informatie?
U kunt contact opnemen met Jaap Bouwmeester, 06-50604828

 

Download hier rapport en brief aan de Tweede Kamer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingI&O Research 
Postbus 563

7500 AN  Enschede

T 053 200 52 00

T 020 308 48 00 (Amsterdam)

www.ioresearch.nl 

info@ioresearch.nl

Meer nieuws

Twee events over duurzaamheid

Onze bloggers

I&O Research 20 jaar: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst. Bekijk hieronder de film

Afbeelding

Blijf op de hoogte!

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws in de branche en bij I&O Research ...

 

Klik hier

Whitepapers