of 59250 LinkedIn

Wet Bibob en artikel 6 lid 2 EVRM (criminal charge)

Reageer

AfbeeldingHet is al jarenlang een bestendige lijn in de rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “De Afdeling”) dat een besluit op grond van de Wet Bibob niet in strijd is met de onschuldpresumptie uit artikel 6 lid 2 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Volgens dit artikel wordt eenieder tegen wie een vervolging is ingesteld, voor onschuldig gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan. Dat dit uitgangspunt op gespannen voet staat met de Wet Bibob komt vooral doordat de weigering of intrekking van een vergunning op grond van deze wet al kan worden gestoeld op een vermoeden van een strafbaar feit, waarmee de “Bibob-betrokkene” in relatie kan worden gebracht. Die relatie bestaat niet alleen als de betrokkene dat strafbare feit zelf (vermoedelijk) heeft begaan, maar ook als een ander dat deed, terwijl deze in een “zakelijk samenwerkingsverband” tot de betrokkene staat. Omdat een Bibob-procedure niet gericht is op het bestraffen van de betrokkenen (“criminal charge”) maar op “herstel in de rechtmatige toestand”, neemt de Afdeling steevast aan dat de betrokkene geen beroep kan doen op artikel 6 lid 2 EVRM. In haar uitspraak van 11 februari 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:331) nuanceert de Afdeling dit uitgangspunt.

 

Essentie

Uit deze uitspraak is als belangrijkste les te trekken dat bestuursorganen de bewoording van hun Bibob-besluiten zorgvuldig moeten kiezen. Een te stellige uiting dat de betrokkene strafbare feiten heeft gepleegd terwijl hij daarvoor niet strafrechtelijk is veroordeeld kan door de bestuursrechter worden afgestraft. Het bestuursorgaan doet er dus verstandig aan om bij dergelijke strafbare feiten te spreken van een “vermoeden”.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier