of 60715 LinkedIn

Voorlopige gunningsbeslissing toch definitief?

AfbeeldingSoms kom je als advocaat in de jurisprudentie een zaak tegen waarvan je direct denkt: ‘heb ik dit nu al die tijd verkeerd begrepen?’. Bij een tweetal uitspraken van de Haagse voorzieningenrechter op 24 augustus 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:11210 en ECLI:NL:RBDHA:2016:11209 bekroop mij dat gevoel.

Terugkomen op gunningsvoornemen in dit geval niet toegestaan

Beide zaken draaien om de vraag of een aanbestedende dienst nog terug kan (mag) komen op een eerder geuite voorlopige gunningsbeslissing. Ik ging (en ga, daarover straks meer) ervan uit dat dit (vrijwel) altijd mogelijk is en zeker als sprake is van een (alsnog) gebleken ongeldigheid van de voorlopige winnaar. De voorzieningenrechter oordeelt in deze zaak echter anders en acht het niet toegestaan dat de aanbestedende dienst, ondanks gebleken ongeldigheid in de inschrijving van de winnende inschrijver, terugkomt op haar gunningsvoornemen. 

 

Oneens met (juridische) redenering

Vanwege deze erg verrassende uitkomst ben ik opnieuw in de literatuur en jurisprudentie gaan grasduinen. Conclusie? Hoewel ik in dit zeer specifieke geval de uitslag best kan volgen – de aanbestedende dienst heeft hier wel erg bijzonder gehandeld – ben ik het met de (juridische) redenering van de voorzieningenrechter niet eens. Hierover schreef ik samen met mijn collega Elise Zeelenberg daarom een uitgebreid artikel in de Tendernieuwsbrief.

 

Risico op ongelijkheid en/of willekeur

Van belang is daarbij dat het oordeel van de voorzieningenrechter in deze kwestie – namelijk dat in sommige gevallen ook bij een gebleken ongeldigheid toch gewoon aan de betreffende inschrijver moet worden gegund – de deur wagenwijd open zet voor het willekeurig toestaan van herstel van gebreken c.q. willekeurige toepassing van uitsluitingsgronden door een aanbestedende dienst, omdat zij daar later toch niet op terug mag (kan) terugkomen. Dit lijkt mij een erg onwenselijke situatie. Van belang is daarom om zowel als inschrijver als als aanbestedende dienst te onthouden dat een aanbestedende dienst – gelet op bestendige jurisprudentie – wel degelijk mag terugkomen op een eerder geuit voorlopigegunningsbeslissing, als later blijkt dat er toch sprake is van een ongeldigheid. 

 

Meer weten?

Wilt u weten of u terug kunt komen van de door u genomen voorlopige gunningsbeslissing, of wilt u eens van gedachten wisselen over een aanbestedingsrechtelijke vraag die u bezighoudt? Neem dan contact op met Elise Zeelenberg.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!