of 59082 LinkedIn

Uniform Europees Aanbestedingsdocument nog steeds niet goed bruikbaar

AfbeeldingDefinitieve interactieve pdf – nog steeds geen geschiktheidseisen!

Recent heeft PIANOo de definitieve versie van de interactieve pdf van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) gepubliceerd. Eerder hebben wij in een blog en nieuwsbrief onze zorgen geuit naar aanleiding van de publicatie van de bètaversie van de interactieve pdf. In die interactieve pdf is namelijk geen mogelijkheid opgenomen voor de aanbestedende dienst om geschiktheidseisen met betrekking tot de financiële-, technische- en beroepsbekwaamheid uit te vragen. De inschrijver kan enkel met één vinkje aangeven in zijn algemeenheid te verklaren dat hij voldoet aan alle in de aanbestedingsdocumenten voorgeschreven selectiecriteria. Er is echter geen mogelijkheid aanvullende informatie uit te vragen. Wij (en anderen) hebben PIANOo op deze onvolkomenheid gewezen en hadden goede hoop dat deze in de definitieve pdf weggenomen zou zijn.

UEA nog steeds niet goed bruikbaar

Helaas is dat niet het geval; het probleem blijft bestaan. De oorzaak hiervan lijkt te zijn dat men bij het ministerie in de veronderstelling is dat deel IV van het UEA, dat de geschiktheidseisen bevat, overbodig is voor de eigen verklaring. De ministeriële regeling geeft aan dat het model voor de eigen verklaring geen geschiktheidseisen dient te bevatten. Het is daarmee uitgesloten dat PIANOo in de nabije toekomst een interactieve pdf zal publiceren dat wel de mogelijkheid bevat geschiktheidseisen uit te vragen. 

 

Oproep tot aanpassing ministeriële regeling

Gelet op de signalen die wij krijgen uit de praktijk, is het noodzakelijk dat het ministerie actie onderneemt en tot aanpassing van de ministeriële regeling overgaat. Tot die tijd raden wij aanbestedende diensten nogmaals aan niet de interactieve pdf van PIANOo te gebruiken, maar een UEA te printen via de Europese UEA-tool en dit document vervolgens in te scannen. 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, of wilt u eens van gedachten wisselen over een aanbestedingsrechtelijke vraag die u bezighoudt? Neem dan contact op met Elise Zeelenberg.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!