of 61441 LinkedIn

Ondermijningsdag 2020

Ondermijningsdag 2020. ‘De juridische aanpak in perspectief’. Criminelen en georganiseerde misdaad beïnvloeden het openbaar bestuur en de daarbij behorende besluitvorming
Hekkelman Advocaten en Notarissen Reageer

‘De juridische aanpak in perspectief’

Ondermijning blijft een groot maatschappelijk probleem, waarbij de grens tussen de onderwereld en de bovenwereld verder vervaagt. Criminelen en georganiseerde misdaad beïnvloeden het openbaar bestuur en de daarbij behorende besluitvorming. Burgemeesters en ambtenaren worden onder druk gezet.

Hoe kunnen we deze problematiek aanpakken? Wat is er juridisch mogelijk? De ondermijningsproblematiek dreigt boven het hoofd te stijgen. Dit vraagt om extra juridische kennis vanuit meerdere perspectieven.

 

Om zoveel mogelijk mensen te voorzien van deze extra juridische kennis organiseert Hekkelman de ‘Ondermijningsdag 2020: de juridische aanpak in perspectief’.

Tijdens twee plenaire delen en twee subsessies naar keuze word je bijgepraat over de ondermijningsproblematiek vanuit meerdere perspectieven. De dag wordt afgetrapt door Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

 

De ondermijningsdag zit op dit moment vol, er wordt gewerkt met een reservelijst.


 

Datum: 17 maart 2020
Tijd: 12.30 - 17.30 uur
Locatie: Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, Hoofdstraat 8, Driebergen-Rijsenburg


Plenaire opening


De ‘Ondermijningswet’: inhoud en stand van zaken

Spreker: Franc Pommer

Onder de naam ‘Ondermijningswet’ werkt de regering diverse plannen uit op het gebied van de aanpak voor ondermijning. Enkele onderdelen van de ‘Ondermijningswet’ zijn al in werking getreden, andere onderdelen bevinden zich in de consultatieronde, weer andere onderdelen zijn in een nog priller stadium. In de plenaire openingssessie word je bijgepraat over de inhoud en de stand van zaken van de Ondermijningswet. Het accent ligt daarbij op de voor gemeenten relevante wetswijzigingen die onder de vlag van de ‘Ondermijningswet’ zijn ontwikkeld of in ontwikkeling zijn.


Subsessies


1. Integriteitstoetsing (o.a. Wet Bibob) bij aanbestedingen

Spreker: Elise Zeelenberg

Hoe kan de Wet Bibob en de aanstaande uitbreiding daarvan worden toegepast bij aanbestedingen? En wat zijn de overige mogelijkheden om in het kader van een aanbesteding de integriteit van inschrijvers te toetsen? In deze sessie voorziet Elise Zeelenberg jou van de antwoorden op deze vragen.


2. Integriteitstoetsing (o.a. Wet Bibob) bij vastgoedtransacties

Spreker: Anne van Wijk-Driessen

Anne van Wijk-Driessen bespreekt tijdens deze sessie de Wet Bibob bij vastgoedtransacties (o.a. huur/verhuur, koop/verkoop, erfpacht en opstal) en de overige mogelijkheden om in het kader van vastgoedtransacties de integriteit van partijen te toetsen. Dit gebeurt in de vorm van praktische tips en praktijkvoorbeelden.


3. Aanpakken en afpakken: welke middelen biedt het civiele recht?

Spreker: Christiaan Donners

De civiele mogelijkheden om bestuurlijke geldschulden te incasseren en ondermijning aan te pakken blijven vaak onbenut. Hoe kun je deze civiele mogelijkheden beter benutten? Christiaan Donners bespreekt tijdens deze sessie de mogelijkheden, waarbij hij met name de mogelijkheden zal bespreken die een tijdig conservatoir beslag en een faillissement bieden.

 


4. Gegevensuitwisseling bij de aanpak van ondermijning

Spreker: Marieke Thijssen

Het gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat bedrijven, gemeenten en politie niet altijd in staat zijn om ondermijning effectief tegen te gaan. Tijdens deze sessie praat Marieke Thijssen je bij over de voorwaarden die in de AVG en in andere privacywetgeving worden gesteld aan gegevensuitwisseling bij de aanpak van ondermijning. Wat kan niet, maar vooral: wat kan wel?


5. Wet Damocles (13b Opiumwet) 2.0

Spreker: Franc Pommer

Artikel 13b Opiumwet, beter bekend als de Wet Damocles, heeft de afgelopen periode een behoorlijke transformatie ondergaan. Dit heeft onder meer invloed op het voeren van beleid (de vraag kan worden gesteld of het voeren van beleid nog wel zinvol is), maar ook op wijze van besluitvorming en daardoor de wijze van voorbereiding van besluiten. In deze sessie word je door Franc Pommer bijgepraat over de nieuwe benadering bij de toepassing van artikel 13b Opiumwet en de daarbij komende voetangels en klemmen.


6. Ondermijning en duurzaamheidsprojecten

Sprekers: Jan van Vulpen & Nathan Gradisen

Jan van Vulpen en Nathan Gradisen gaan het in hun sessie hebben over de soorten duurzaamheidsprojecten waarbij ondermijning kan plaatsvinden en welke verschillende rollen de overheid bij die projecten kan hebben. Daarnaast gaan ze in op hoe de overheid ondermijning bij dergelijke projecten kan tegengaan. Ten slotte wordt besproken wat overheden kunnen doen bij misbruik en oneigenlijk gebruik van subsidies voor duurzaamheidsprojecten.


7. Ondermijning op het platteland

Spreker: Peter Goumans

Het buitengebied kent grote problemen omtrent ondermijnende criminaliteit. Ook het vinden van een succesvolle aanpak blijkt lastig. Om een concrete aanpak kracht bij te zetten geeft Peter Goumans je een dieper inzicht in de bestuursrechtelijke problematiek van het ter beschikking stellen van agrarische bedrijfsgebouwen voor niet-agrarische doeleinden en dumping van drugsafval in het buitengebied en in mest.

 


Plenaire afsluiting


Intimidatie en bedreiging: ik wil gewoon mijn werk doen!

Spreker: Patrick van den Brink (het CCV)

Volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren moeten zonder ‘last’ hun werk kunnen doen. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid meer. Te vaak horen we over intimidatie en bedreigingen. Dit tast het fundament aan van onze rechtsorde en legt de bijl aan de wortel van onze democratie. Patrick van den Brink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) neemt je mee in de actuele ontwikkelingen, maar is ook benieuwd naar jouw ervaringen en mening.


Programma

12.30 – 13.00  Ontvangst
13.00 – 13.40  Plenaire opening
13.40 – 14.40  Subsessie ronde 1
14.40 – 15.00  Pauze
15.00 – 16.00  Subsessie ronde 2
16.00 – 16.40  Plenaire afsluiting
16.40 – 17.30  Borrel


Praktische informatie

De ondermijningsdag vindt plaats in het Antropia in Driebergen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 

Wij zien je graag op 17 maart aanstaande!

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier