of 64621 LinkedIn

Demonstranten mogen ingang PI Vught niet blokkeren

AfbeeldingOp 19 oktober jl. heeft de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, onder zaaknummer ECLI:NL:RBOBR:2017:5500, een interessante uitspraak gedaan over de Wet openbare manifestaties (Wom). Volgens de voorzieningenrechter mag de ingang van de PI Vught op 29 oktober a.s. niet worden geblokkeerd door demonstranten, tijdens een "lawaaimanifestatie" die wordt georganiseerd door de Bond van Wetsovertreders. Artikel 9 van de Grondwet kent aan eenieder het recht toe tot vergadering en betoging, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Op grond van artikel 5 juncto artikel 2 van de Wom kan dit recht alleen door de burgemeester worden beperkt ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Uit de wetsgeschiedenis bij de Wom volgt dat de beperkingsgronden – waaronder "bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden" – tot op zekere hoogte worden beïnvloed door de context waarbinnen deze gronden worden ingeroepen. Zo speelt bijvoorbeeld plaats waar de manifestatie wordt gehouden een rol bij de vraag of bepaalde beperkingen aan het recht tot vergadering en betoging mogen worden gesteld (Kamerstukken II, 1985/86, 19 427, nr. 3, p. 17). 

In het licht hiervan heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat het op een bijzondere plaats als een gevangenis "ter bescherming van de gezondheid, het verkeer en de bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden (art. 2 Wom)", nodig is dat de ingang daarvan volledig toegankelijk blijft. Het ritme in de gevangenis dat als gevolg van de lawaaidemonstratie kan worden verstoord, kan voor onrust zorgen, waardoor de toegang tot de gevangenis voor bijvoorbeeld hulpdiensten gewaarborgd moet zijn. Daarom moet van de voorzieningenrechter de ingang van de gevangenis toegankelijk blijven, maar mag de manifestatie wel op een andere plek, nabij de ingang plaatsvinden. In dat geval heeft de lawaaidemonstratie nog steeds het daarmee beoogde effect.

 

Heeft u nog vragen over deze blog, neem dan gerust contact met mij op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Actualiteitendag Omgevingsrecht 2021

Datum: 30 november 2021
Tijd: 13.00 - 16.30 uur
Locatie:   Gelredome, Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem

 

AANMELDEN

Kwartaalupdate Handhaving & Toezicht

Kijk hier de update van september terug.

 

Zet alvast 13 januari in je agenda; dan is de volgende update

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Ruimte & Milieu

Klik hier