Anita Serra

Advocaat
Anita is gespecialiseerd in aanbestedingsrecht en staatssteunrecht. Zij adviseert en waar nodig procedeert zij. Betrokkenheid bij de cliënt en streven naar excellentie zijn haar uitgangspunten.
Anita ondersteunt voornamelijk overheden bij de toepassing van de aanbestedingsregels. Het gaat daarbij om zaken in uiteenlopende branches, zoals zorg en welzijn, ICT, bouw, onderwijs en de afvalsector. Waar haar advies het staatssteunrecht betreft, gaat het veelal over grondtransacties en gebiedsontwikkeling. In deze zaken spelen de Wet markt en overheid en het aanbestedingsrecht ook vaak een rol.
Anita ervaart deze terreinen als zeer interessant: "Geen zaak is hetzelfde. Dat vraagt om een aanpak waarin zowel juridische, politieke als organisatorisch zaken een plek krijgen. Ik ga daarom nooit over één nacht ijs en wil cliënten een compleet en genuanceerd beeld geven."
- 024 – 382 83 16
- 06 - 51 67 83 81
- a.serra@hekkelman.nl
-
De coronacrisis en de staatssteunregels: hoe kunnen overheden ondernemers staatssteunproof steunen?
De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor individuele ondernemingen en voor de economie. De Europese Commissie heeft daarom de staatssteunregels versoepeld, waardoor nationale overheden extra ruimte hebben gekregen om getroffen ondernemingen te steunen.
-
Staatssteun: rechter verklaart koopovereenkomst geheel nietig
Overheden zijn er steeds meer alert op dat zij bij grondtransacties marktconform handelen, omdat zij anders - al dan niet onbedoeld - de staatssteunregels kunnen overtreden. Bevat een grondtransactie toch staatssteun, bijvoorbeeld doordat grond wordt aangekocht tegen een te hoge prijs, dan wordt wel eens gedacht dat het risico voor de overheid beperkt is: de staatssteun zou hoogstens tot een verplichting tot terugvordering van de verleende steun (het teveel betaalde bedrag) kunnen leiden.
-
Gunningsbeslissing: prijs van de winnaar bekendmaken?
Na afloop van een aanbesteding ontvangen alle betrokken inschrijvers de 'mededeling van de gunningsbeslissing', ook wel de voorlopige gunning genoemd. In die mededeling vermeldt de aanbestedende dienst aan welke inschrijver hij de opdracht wil gaan gunnen. Deze mededeling moet op grond van artikel 2.130 Aanbestedingswet 2012 gemotiveerd worden. Aanbestedende diensten worstelen vaak met de vraag hoe ver deze motiveringsplicht precies reikt. Welke informatie over de winnende inschrijving moeten of mogen zij in de brief aan alle inschrijvers vermelden? Daarbij speelt ook de vraag of de prijs van de winnaar ook bekend moet worden gemaakt. In deze blog zet ik de belangrijkste regels op een rij.
-
Algemene voorwaarden onredelijk bezwarend?
Gemeenten en andere overheden hanteren bij de aanschaf van goederen en diensten meestal algemene inkoopvoorwaarden. Vaak zijn deze algemene inkoopvoorwaarden gebaseerd op het model van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (het VNG-model). De bepalingen uit dit VNG-model worden door gemeenten weleens (in hun voordeel) aangepast.