of 59761 LinkedIn

"Zie framing als een spel"

"Zie framing als een spel". Framing is het bepalen van de beeldvorming door het gebruik van de juiste woorden en terminologie. Hans de Bruijn over de misverstanden, ontwikkelingen en de toepassing van Framing.
Erasmus Academie Reageer

Hans de Bruijn is als kerndocent bij de masterclass Framing betrokken. Framing is het bepalen van de beeldvorming door het gebruik van de juiste woorden en terminologie. We stelden Hans de Bruijn vijf vragen over de misverstanden, ontwikkelingen en de toepassing van Framing.

 

          

‘Het gaat er niet om wat iemand zegt, het gaat erom wat anderen horen’

Hans de Bruijn - Masterclass Framing

1. Wat is het grootste misverstand over framing?

"Dat het iets oneigenlijks is, moreel afkeurenswaardig, dat er een foute geur omheen hangt."


2. Wat is binnen framing de meest interessante ontwikkeling of trend?

"Zie framing als een spel. We kennen alle strategieën en spelpatronen - dus wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Alle partijen verstaan ook de kunst van het framen - het oude idee dat alleen rechts dat goed kan, geldt allang niet meer.

Een nieuwe trend zie ik dus niet zo snel. De vraag is meer wie morgen het frame heeft dat aanslaat in de ongoing framing war."


3. Welke drie frames uit de recente Nederlandse geschiedenis typeert u als succesvol?

"Succes is niet alleen afhankelijk van de inhoud van het frame, maar ook van de timing en van de reactie van de tegenstander. Hoe minder adequaat die reageert, hoe succesvoller het frame. En er komt ook veel geluk bij kijken.

Twee frames blijven natuurlijk hangen. Jan Peter Balkenende die met zijn 'Je draait en bent oneerlijk,' Wouter Bos het imago van een draaier bezorgt. Diederik Samsom die met 'Nu doet u het weer', Mark Rutte als oneerlijk wegzet.

Wat ik inhoudelijk mooie framing vind is de wijze waarop Sander Dekker toetsen in het onderwijs verdedigt. Tegenstanders beroepen zich op wetenschappelijk onderbouwde feiten: toetsen doen niet wat ze moeten doen. Dekker reframet dat met een normatief verhaal: ouders hebben het recht om te weten waar hun kind staat. Daar kun je natuurlijk niet tegen zijn - een recht voor ouders."


4. Kunt u uw quote ‘het gaat niet om wat een politicus zegt, het gaat om wat wij horen’ toelichten?

"De quote is niet van mij, maar dat terzijde. Zeggen en horen zijn twee verschillende dingen. Politici gebruiken vaak bestuurlijke taal, zeggen bijvoorbeeld dat iets 'complex' is. Ze bedoelen niks meer en niks minder dan dat iets ingewikkeld is. Maar wat horen wij wanneer een politicus dat zegt?

We hebben het idee dat de betreffende politicus niet in control is, of dat hij geen zin heeft het probleem op te lossen, of dat 'het is complex' een excuus is voor niets doen. Het is echt een belangrijke vuistregel voor politici: check of dat wat je zegt, hetzelfde is wat mensen horen."


5. Waar krijgt u de meeste energie van in uw vak?

"In je onderzoek iets vinden dat bijzonder is - spannend of relevant of contra-intuïtief - het vervolgens verwerken in een mooi verhaal voor vakgenoten of practitioners en bemerken dat het verhaal voor hen toegevoegde waarde heeft.

Als het gaat om onderwijs: de verbinding die je met een heel andere wereld kunt maken - die van het theater. Ik fluister een acteur, die inhoudelijk van toeten noch blazen weet, een frame in. Die blaast vervolgens met het frame en met zijn of haar theatrale technieken, een hele zaal deskundigen omver."

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de kracht van Framing? Schrijf u dan in voor onze masterclass Framing op donderdag 24 mei. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!