of 60264 LinkedIn

Reflexief Monitoren raakt aan de houding hoe je staat tegenover innovatie

Reflexief Monitoren raakt aan de houding hoe je staat tegenover innovatie.
Erasmus Academie Reageer

Deelnemers aan de Masterclass Reflexief Monitoren leren hoe reflexief monitoren (een vorm van transitiemonitoring) kan helpen bij het bepalen en versterken van de richting van de transitie. Kern is het heroverwegen van ingezet transitiebeleid en dit met kleine stapjes bijsturen. Margreet van Heest, programmamanager Sociaal Domein Gemeente Schouwen-Duiveland en alumna van de masterclass, vertelt over haar ervaringen met de masterclass en de toepassing ervan in de praktijk.

Waarom heb je deze masterclass gevolgd?

"Ik heb eerst Transitiemanagement gevolgd. Daarin werd reflexief monitoren besproken. Ik zag de meerwaarde ervan in en raakte geïnteresseerd in hoe je reflexief monitoren in je eigen praktijk kunt toepassen. Toen ik de masterclass Reflexief Monitoren zag, wilde ik mijn kennis hierover vergroten."


Met welke verwachtingen ging je de masterclass in?

"Ik wilde meer leren over reflexief monitoren en zelf de kennis in mijn eigen werkpraktijk kunnen toepaassen."


Zijn die verwachtingen waargemaakt?

"Deels. Ik heb veel geleerd, heb praktische kennis opgedaan en ben de meerwaarde van reflexief monitoren nog meer gaan waarderen. Ook ben ik gaan begrijpen dat het geen ‘instrument’ is, maar dat het toepassen van reflexief monitoren raakt aan je houding hoe je ten opzichte van ontwikkelingen of innovaties staat en hoe je je daarin gedraagt. Wat nog steeds moeilijk is, is het toepassen ervan in de eigen praktijk. Het vraagt heel bewuste aandacht en voorbereiding. Ook ‘landt’ het soms slecht bij mensen waarmee ik werk. Zij vinden het niet altijd even zinvol of kijken vreemd tegen de werkvormen aan. Verder helpt ‘de waan van de dag’ niet om tijd vrij te maken voor reflectie in de eerste plaats, laat staan dat je met elkaar systematische reflexieve monitoring toepast. Het is nog steeds een ‘sluitpost’, hoe verkeerd ik dat ook vind."


Welke aspecten waardeerde je het meest?

"Ik heb een dieper inzicht gekregen in wat reflexief monitoren inhoudt en hoe je het kunt toepassen. Ook de praktische werkwijzen helpen om het zelf te gebruiken. Het handboek raadpleeg ik vaak."


Hoe komt de kennis die je tijdens de masterclass hebt opgedaan terug in je werk?

"Ik heb een eye-opener workshop georganiseerd. Ik heb die laten uitvoeren door anderen, zodat ik geen dubbelrol had. Hieruit is een doorstart voortgekomen van een project. Ook probeer ik de vertaling van ‘uitdaging naar leervraag’ regelmatig toe te passen in de praktijk enij de ambitie (onze ‘maatschappelijke resultaten’) leidend te laten zijn. Helaas is het mij niet gelukt om een dynamische leeragenda te maken."


Hoe was de interactie met de andere deelnemers?

"Tijdens de oefeningen was die prima. Er is verder geen netwerk uit voort gekomen."


Zou je de Masterclass Reflexief Monitoren aan andere mensen aanraden?

"Ja, hoewel ik het niet iedereen aan zou raden. Je hebt een bepaald abstract denkvermogen nodig en het is belangrijk dat ‘willen leren’ centraal staat."


Meer informatie

Op donderdag 10 oktober 2019, donderdag 7 november 2019 en donderdag 16 januari 2020 verzorgt Erasmus Academie de Masterclass Reflexief Monitoren. Wilt u meer informatie of meedoen? Er zijn nog plekken beschikbaar! Ga naar de opleidingspagina www.erasmusacademie.nl/reflexiefmonitorenOpent 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!