of 59561 LinkedIn

Procesverbetering begint met Process mining

Procesverbetering begint met Process mining. Inzet van slimme (software)programma’s geven snel een overzicht van de knelpunten binnen uw 'bedrijfs'processen
Erasmus Academie Reageer

'Bedrijfs'processen kunnen hoofdpijndossiers zijn. Vooral als ze teveel kosten, te lang duren en slecht verlopen. Process Mining, de nieuwe masterclass van Erasmus Academie, schept orde in de chaos. Docent Anne Rozinat legt uit hoe.

U kent het misschien wel: op basis van interviews, workshops en ander (vaak kwalitatief) onderzoek, tekent men een overzicht waarin alle stappen binnen het proces staan vastgelegd. Het blijft echter vaak bij het uittekenen van stap A tot en met Z, een echte verbeterslag ontbreekt. Process mining biedt de oplossing, dankzij de inzet van slimme (software)programma’s krijgt u snel een overzicht van de knelpunten binnen uw bedrijfsprocessen.

 

Gericht verbeteren

“Process mining is veel meer dan een verzameling van de processtappen”, zegt Anne Rozinat, docent van de masterclass Proces Mining. Process mining kwantificeert procesgegevens en maakt die inzichtelijk via heldere visualisaties. “Anders dan bij de traditionele benadering via workshops en interviews duikt process mining juist op een snelle en interactieve manier in het plaatje in op basis van de gegevens. Je ziet direct de afwijkingen en inefficiënties in het proces. Vervolgens kun je deze problemen meteen aanpakken en gericht je processen verbeteren.

 

Verkocht

Als iemand goed op de hoogte is van de mogelijkheden is het Rozinat wel. ‘Meteen verkocht’ was ze, toen ze tijdens haar studie te maken kreeg met process mining. Ze rondde haar studie af in Eindhoven onder ‘process mining-goeroe’ Wil van der Aalst. Ze promoveerde cum laude op het onderwerp en richtte vervolgens het processminingbedrijf Fluxicon op.

 

Kloof  

“Ik merkte dat er een kloof was tussen de praktijk en academische wereld. Processen werden in de praktijk steeds ingewikkelder. Academici hadden daar allang iets op bedacht. Alleen was de software die ze gebruikten te ingewikkeld. In de praktijk viel er niet mee te werken. In dat gat zijn wij gesprongen en hebben eigen proces mining software gemaakt.” Rozinat merkte dat voor veel bedrijven de ouderwetse manier om bedrijfsprocessen in kaart te brengen niet meer toereikend was. ,,Processen worden tegenwoordig ondersteund door zo veel verschillende ERP, CRM en andere informatiesystemen. Een overzicht tekenen is niet meer genoeg.”

 

Vind de bottlenecks

Process mining helpt om op basis van een aantal basale gegevens inzicht te krijgen in alle procesdata. ,,Neem Bol.com”, legt Rozinat uit. “Als jij daar een boek bestelt, ga je een proces in. Dat gaat bijna altijd goed..“ “Maar een bedrijf wil juist die 10 procent die niet goed loopt boven tafel krijgen. Met Process Mining komen die bottlenecks altijd naar boven. Het is veel feitelijker. Omdat de analyse op basis van data wordt gedaan. Daarom kom je veel dieper en dichter bij hoe processen feitelijk verlopen en wat er fout gaat.”

 

Overal aanwezig

Process mining is volgens Rozinat vaak dichterbij dan men denkt. Niet alleen in de private sector, waar onder andere Nationale Nederlanden de methode al gebruikt. Ook in de publieke sector komt het vaak terug. “In een ziekenhuis bijvoorbeeld waar ze inzicht willen in de manier waarop patiënten een zorgproces doorlopen. Of binnen de gemeente, de manier waarop ze omgaan met meldingen.”

 

Breed toepasbaar

Rozinat wil dan ook benadrukken dat de masterclass voor iedereen toegankelijk is. Statistische voorkennis is niet nodig. “Het is een heel praktische opleiding. Het gaat echt om de techniek. We doen veel hands-on oefeningen zodat iedereen in de praktijk uit de voeten kan. Alle concepten die aan bod komen zijn algemeen en breed toepasbaar.”

 

Meer informatie

Zelf de voordelen van Process Mining ontdekken? Schrijf u in voor de tweedaagse Masterclass Process Mining die plaats vindt op 15 en 16 november.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!