of 61441 LinkedIn

Ongetemde maatschappelijke problemen verdienen een innovatievere aanpak

Ongetemde maatschappelijke problemen verdienen een innovatievere aanpak. Nieuw beleid vraagt om een goed doordacht procesontwerp
Erasmus Academie Reageer

Nieuw beleid vraagt om een goed doordacht procesontwerp.

"Er moet me even iets van het hart zegt de doorgewinterde welzijnswerker. Iemand die zich al dertig jaar met passie inzet voor de meeste kwetsbare mensen in haar stad."

We zitten in een interactieve creatieve sessie georganiseerd in opdracht van de gemeente. We hebben net in deelgroepjes met een speciale werkvorm verkend welke thema’s, ambities, doelen en rollen men ziet voor welzijn. Als dagvoorzitter zet ik me even schrap en denk ik: ‘Nu volgt er kritiek op de jarenlange bezuinigingen, de ongrijpbare gemeente, de bureaucratie?’ maar nee, ze zegt: ‘ik vind het zo ontzettend fijn dat ik hier vandaag bij mag zijn om mee te praten over de toekomst van welzijn in onze stad en dat ik mag vertellen hoe ik daar naar kijk’.


Een nieuwe visie en beleid op welzijn

Haar gemeente pakt het goed aan. De gemeente wil een nieuwe visie en beleid op welzijn. Na jaren van bezuinigingen kan het gesprek weer over de inhoud gaan. De gemeente begint open door in gesprek te gaan met haar welzijnswerkers. De mensen die als geen ander weten wat er speelt in de wijken, welke problemen er zijn en wat er gist onder de oppervlakte en ook waar het beleid/systeem knelt voor de burger en voor de welzijnswerker. Later in het proces krijgen ook andere groepen de mogelijkheid mee te denken. Natuurlijk is dit nog de leuke, creatieve, veelbelovende fase, want ‘the proof of the pudding is in the eating’, herkennen ze zich straks ook in de visie die er ligt? Is de gemeente bereid echt te luisteren en het te verwerken in het nieuwe beleid? Vaak genoeg lijkt participatie meer voor de bühne of draagvlak dan voor inhoudelijke verrijking. Zonde, want daarmee doe je meer schade dan goed.


De noodzaak van een procesontwerp met effectieve werkvormen

Nieuw beleid op interactieve wijze tot stand laten komen vraagt om een goed doordacht procesontwerp met effectieve werkvormen. Ook voor regisseurs van ketens en netwerken die aan de lat staan om met een vaak grote groep andersoortige partijen tot maatschappelijk resultaat te komen is dit cruciaal. Om bijvoorbeeld samen te bepalen wat het probleem en de oplossingsrichting is en om te komen tot een gezamenlijke visie, werkwijze en uitvoeringskracht, voldoen klassieke vergaderingen vaak niet. Uit onderzoek blijkt dat men toch vaak in bekende overlegvormen en projectstructuren blijft hangen.


Design in keten- en netwerkregie

Grote ongetemde maatschappelijke problemen verdienen een meer innovatieve aanpak! Een creatief en betekenisvol proces waarbij de juiste mensen worden betrokken, goede ideeën naar boven komen, data en kennis wordt benut, de eindgebruiker een centrale rol heeft en verwachtingen gemanaged worden. Waarbij partners eigenaarschap voelen en van elkaar leren. Er zijn vele creatieve werkvormen en instrumenten ontwikkeld die hiervoor benut kunnen worden en de wereld van design biedt lessen, inspiratie en concrete handvaten om hier mee aan de slag te gaan.     


Maaike Zunderdorp


Maaike Zunderdorp is kerndocent bij de opleiding Ketenregie bij Erasmus Academie en directeur/senior adviseur bij bureau Zunderdorp.


Meer informatie

Meer weten over de opleiding Ketenregie? Op vrijdag 30 oktober start de opleiding Ketenregie. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Heb je interesse in deelname? Bekijk de brochure voor meer informatie of via de website van Erasmus Academie.

Voor vragen neem contact op met Mariëlle Elenbaas, Adviseur opleidingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Filosofie in modules

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers