of 59123 LinkedIn

Niemand die het eens hardop zegt, behalve Juf Ank

‘Dag, dag, dag, dag ouders van groep 3’ zingt Juf Ank in de populaire serie ‘De Luizenmoeder’. Daarmee probeert ze die ouders uit het klaslokaal te verdrijven. Ouders die werkelijk continu zeuren en zeveren, mieren en mekkeren - maar één gelijk kennen: hun eigen gelijk.

Wat maakt Juf Ank bijzonder? Onze politieke cultuur kent een heel dominant frame: burgers zijn het slachtoffer van ‘de’ politiek. De burger is door politici vergeten, politici luisteren te weinig naar de burger, de burger heeft te weinig invloed, wordt te weinig bij beleid betrokken - en ga zo maar door.

 

Het is een frame dat vrijwel niet ter discussie staat, voortdurend wordt bevestigd. Hoe komt dat? De slachtoffers - burgers - zullen het natuurlijk niet ontkennen. De schurken - politici - ook niet, die kijken wel uit om burgers te bekritiseren. Dan word je een nog grotere schurk. Dus horen we politici het voortdurend opnemen voor de burger. De politiek moet beter luisteren naar de burger, moet meer  luisteren, de burger beter betrekken. Media bevestigen het frame ook veelvuldig. Het slachtoffer - schurk model is nu eenmaal een heerlijke verhaallijn voor journalisten, lekker overzichtelijk ook.

 

Maar ja, burgers hebben goede ideeën - maar ook ronduit slechte ideeën. Kennen hun eigen wereld beter dan bestuurders - maar zien soms alleen hun eigenbelang. Zijn constructief - maar kunnen ook zeuren en zeveren, net als de ouders van groep 3. Niemand die dat eens hardop zegt. Behalve Juf Ank.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de kracht van Framing? Schrijf u dan in voor onze Masterclass Framing die op donderdag 24 mei 2018 zal plaatsvinden bij Erasmus Academie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Erasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Zomeractie Erasmus Academie

AfbeeldingSchrijf je voor 1 september in voor een van de opleidingen van Erasmus Academie en ontvang een Mighty Mug cadeau.

 

Bekijk het volledige aanbod op de website van Erasmus Academie.

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Opleiding Verandermanagement

Wilt u ook weten hoe u uw medewerkers meekrijgt bij veranderingen? Volg dan onze Opleiding Verandermanagement. Kijk voor meer informatie op de website van Erasmus Academie

Agenda

Incompany

Bent u geïnteresseerd in een Incompany programma van Erasmus Academie, neem dan vrijblijvend contact op met Andreas Markus, Adviseur opleidingen zakelijke markt, t. 010-408 1819 of mail naar markus@erasmusacademie.nl.

Whitepapers

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers