of 59761 LinkedIn

Ketenregie wordt in veel organisaties steeds belangrijker

Ketenregie wordt in veel organisaties steeds belangrijker. “Ik heb geleerd dat ik meer kan bereiken dan ik ooit had gedacht”.
Erasmus Academie Reageer

“Ik heb geleerd dat ik meer kan bereiken dan ik ooit had gedacht”.

Ketenregie wordt in veel organisaties steeds belangrijker. Zo ook bij de Nationale Politie. Bert Wit werkt bij de Nationale Politie en deed de opleiding Ketenregie bij Erasmus Academie. “Ik wilde leren over hoe ik mij in mijn ketens moest gaan gedragen om resultaten te behalen.”

Bert Wit is dienstenmanager ICT bij de Nationale Politie. Hij is eigenlijk onderdeel van twee ketens. “Intern binnen de politie, omdat ik verantwoordelijk ben voor een stuk dienstverlening bij verschillende afdelingen. Daarnaast zit de politie zelf in een strafrechtketen met bijvoorbeeld het Centraal Justitieel Incasso Bureau en het Openbaar Ministerie.”

 

Waarom bent u op zoek gegaan naar een opleiding Ketenregie?

“Ik wilde meer leren over hoe ik mij in de ketens moest gaan gedragen om resultaten te behalen. Hoe ga ik met de verschillende organisaties om en welke skills heb ik daar voor nodig? Ik ging de cursus ook in met het idee dat alle spelers binnen een keten altijd wel uitgaan van het principe: alle neuzen dezelfde kant op. Dat deed ik zelf altijd wel, maar ik kwam er al snel achter dat organisaties eerst naar het eigen belang kijken en dan pas naar het ketenbelang.”

De keuze is op Erasmus Academie gevallen. Waarom?
“Vooral de inhoud van de cursus. Niet alleen de theorie wordt behandeld, maar er zijn ook genoeg koppelingen met de praktijk. En ik had het idee dat de docenten ervaren zijn omdat ze zijn afgestudeerd op het vakgebied Ketens.”
 

Bent u achteraf blij met uw beslissing?
“Jazeker. Ik heb enorm veel geleerd. De opbouw van de opleiding is ook erg mooi. Je leert gedurende de eerste bijeenkomsten veel op strategisch gebied. Over de missie, het beleid en de visie van partijen. Daarna ga je over naar het tactische gebied. Hoe breng ik partijen die wellicht anders naar de werkelijkheid kijken toch bij elkaar en wat is mijn positie daarin. En dan uiteindelijk het operationele niveau. Je leert bewust niveaus binnen de ketens op te zoeken om bepaalde dingen gedaan te krijgen.”


Hoe was het praktische deel van de opleiding?
“Leuk en nuttig. Je ontdekt hoe je de theorie in je eigen situatie kunt toepassen. We zijn een dag naar een stadsmarinier in Rotterdam toegegaan om te kijken hoe ze daar omgaan met de regie in de keten. Heel leerzaam, omdat je heel bewust meekrijgt hoe daar issues worden opgelost en hoe ze heel soepel tussen de niveaus bewegen.”


Zou u de opleiding aan andere regisseurs aanraden?
“Dat heb ik binnen mijn eigen organisatie al gedaan. Een aantal managers heb ik verteld over mijn ervaringen en geadviseerd de opleiding te gaan volgen. Ook bij andere organisaties in de keten, bijvoorbeeld bij het CJIB, heb ik mijn ervaringen gedeeld. En daar waren de reacties ook enthousiast.”


Is er in uw dagelijkse werkzaamheden al iets te zien van wat u heeft opgestoken tijdens de opleiding?
“Zeker, maar het belangrijkste is denk ik dat ik geleerd heb dat ik al een tijd onbewust bekwaam bezig was. Dat is nu veel meer richting bewust bekwaam gegaan. Ik ben veel meer gaan beseffen hoe ik mij als lijnmanager gedraag in een hiërarchische organisatie als de politie. En ik zet nu veel eerder de stap naar andere partijen in de keten, ook buiten de organisatie, terwijl ik daar misschien niet de bevoegdheid voor heb. Gewoon doen, dat is wel een verandering in mijn gedrag. Ik heb geleerd dat ik meer kan bereiken in de ketens dan ik ooit bedacht had. Dat is prachtig.”

   

Meer informatie

www.eramusacademie.nl/ketenregie

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!