of 59082 LinkedIn

Ketenregie in de energietransitie

Ketenregie in de energietransitie. Zonder doorzettingsmacht toch partijen op een lijn krijgen en houden.
Erasmus Academie Reageer

De energietransitie is niet alleen een technische omwenteling. Misschien wel vooral niet. Uiteenlopende stakeholders moeten een rol vervullen. Voor voortgang zijn zij afhankelijk van elkaar. Dit vraagt om regie. Hoe behoudt u de focus op gedeelde ambities en boekt u vooruitgang in de samenwerking? Tijdens de workshop Ketenregie in de Energietransitie verkennen we hoe u zonder doorzettingsmacht toch partijen in de energietransitie op een lijn kan krijgen en houden.


Datum: Dinsdag 25 juni van 09.30 - 16.30 uur

Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline: Maximaal aantal deelnemers: 22

Aanmelden


De energietransitie betekent een fundamentele verandering in productie en gebruik van energie. De nieuwe focus is op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het realiseren ervan vraagt veel. Technologisch en bestuurlijk-organisatorische. Het speelveld wordt bovendien gekenmerkt door onzekerheid. Welke duurzame energiebron gaat het worden? Welke (private) partners bewegen als eerste om de infrastructuur voor elkaar te krijgen? En hoe kunnen overheden de transitie stimuleren?Dat eist veel van ons organisatievermogen.


Nieuwe vormen van samenwerken zijn noodzakelijk. We moeten over bestaande grenzen kijken: die van sectoren, disciplines, technologieën, maar ook van huishoudens, wijken, gemeenten en provincies. Die nieuwe vorm van samenwerking gaat niet vanzelf. Ook de partners ondervinden dat. Ze ervaren gebrek aan controle. Project- en lijnmanagement werken hier niet. Er is behoefte aan regie. Maar wat is dat eigenlijk? En nog belangrijker: hoe organiseert u regie in uw samenwerkingsverband voor de energietransitie?


Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. U kunt ook zelf casuïstiek aandragen.


Na het volgen van deze workshop:

  • Weet u wat ketenregie inhoudt voor het complexe veld van energietransitie
  • Verkent u strategische interventiemogelijkheden in dynamische samenwerkingsverbanden
  • Begrijpt u beter wat de rol ketenregisseur behelst, en hoe u als een van de partners een constructieve bijdrage kunt leveren
  • Verwerft u een eerste handelingsrepertoire om te sturen zonder doorzettingsmacht


Deze workshop is een voorproefje van een uitgebreidere opleiding Ketenregie in de Energietransitie die in het najaar 2019 van start gaat. Deelnemers aan de deze workshop ontvangen 10% korting op de cursusprijs van deze uitgebreide opleiding.


Voor wie?

Deze workshop is relevant voor professionals die in de dagelijkse praktijk, met andere stakeholders, werken aan (opgaven binnen) de energietransitie. Professionals die het idee hebben dat het sneller of effectiever kan, en zoeken naar interventies om het samenwerkingsproces te versnellen.

  • Ketenregisseurs, procesmanagers en programmamanagers die verantwoordelijkheid nemen voor opgaven gericht op de energietransitie
  • Beleidsadviseurs en stafmedewerkers van gemeenten, provincies, ministeries, energie- en netwerkbedrijven, en alle andere (maatschappelijke) organisaties met een rol in de energietransitie, die namens hun organisatie belast zijn met de energietransitie


Locatie

De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar met het OV.


Docenten

Frank Beemer, Academic Director Ketenregie bij Erasmus Academie. Frank Beemer is interim-(transitie)manager, adviseur, opleider en toezichthouder voor het realiseren van maatschappelijke opgaven in netwerken en allianties, en voor organisaties die permanent in diverse samenwerkingsverbanden opereren. 

Bram Brouwer, managing director bij organisatieadviesbureau Berenschot. Bram Brouwer is adviseur en procesbegeleider in strategische samenwerkingsvraagstukken in de warmteketen en de energietransitie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!