of 58952 LinkedIn

Informatie- en Documentmanagement

Erasmus Academie Reageer

Informatie speelt een belangrijke sleutelrol in onze samenleving. De meeste gegevens slaan we digitaal op en worden digitaal verwerkt. Organisaties en bedrijfsprocessen maken steeds meer gebruik van gestructureerde digitale databestanden. In de praktijk blijkt echter dat veel toepassingen van informatie- en documentmanagement in organisaties nog onvoldoende resultaten opleveren. Tijdens de opleiding Informatie- en documentmanagement (IDM) leert u een visie te ontwikkelen op informatievoorziening, het verwerken van databestanden en krijgt u inzicht in Information Governance.

In deze opleiding wordt naar belangrijke juridische aspecten van de digitalisering van gegevens en documenten gekeken. Naast de relevante algemene juridische aspecten zoals persoonsbescherming en de wet bescherming persoonsgegevens (WBP) zullen gegevensbeveiliging en de archiefwet aan de orde komen. Daarnaast komen ook onderwerpen als Datamodellering en normalisatie, Enterprise content management, Information Governance, Record Management en Zaakgericht werken aan bod.

Resultaten

Na het volgen van de opleiding:

 • (Her)kent u de wijze waarop de informatievoorzieningsfunctie organisatorisch kan worden vormgegeven;
 • Verwerft u inzicht in de structuur van de brongegevens, de betekenis van het gegevensmodel en de datastructuur;
 • Neemt u kennis van datamodellering, dataontwerp, data warehousing, datamarts, metadata en Business Intelligence (BI).
 • Neemt u kennis van de juridische aspecten van de digitalisering en de wettelijke grondslagen van informatie- en documentmanagement (WBP);
 • Neemt u kennis van de belangrijkste ontwikkelingen op het terrein van enterprise content management (ECM) en de concrete inzet van content management binnen organisaties.


Data
De cursusdagen vinden plaats op complex Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam of op een externe locatie in de directe nabijheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam (complex Woudestein) van 09.30 tot 17.00 uur.

 

 • Dag 1: Vrijdag 16 februari 2018 
 • Dag 2: Vrijdag 23 maart 2018
 • Dag 3: Donderdag 29 maart 2018 (dit i.v.m. Goede Vrijdag op 30 maart)
 • Dag 4: Vrijdag 13 april 2018
 • Dag 5: Vrijdag 20 april 2018
 • Dag 6: Vrijdag 18 mei 2018
 • Dag 7: Vrijdag 1 juni 2018
 • Dag 8: Vrijdag 22 juni 2018 (slot-dag)


Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor iedereen die in zijn dagelijkse werk te maken heeft met de verwerking van grote hoeveelheden data, of zich hierover een visie moet vormen. Denk hierbij aan informatiemanagers, kennismanagers, DIV-adviseurs, coördinatoren DIV, recordmanagers, beleids- medewerkers of adviseurs informatievoorziening, archivarissen, secretarissen, documentmanagers en ICT-consultants.


Docenten
De opleiding Informatie- en documentmanagement biedt altijd afwisseling tussen theorie en praktijk. U krijgt les van verschillende (praktijk)docenten:

• Prof.em.dr. ir. H. Oppelland (Erasmus Universiteit Rotterdam)

• A.L.M. van Heijst eMIM (VHIC)

• Drs. J.J.L.H. Patrick Laenen (INsquare,GlobeScope)

• Dr. G. van Heijst (VHIC)

• Drs. S. Kamp (Erasmus Universiteit Rotterdam)

• F. Boudrez (Archiefschool)

• A. Hof (Civity)

• H.A.J. de Jong (Louwers IP I Technology Advocaten)


Voorkennis
U heeft tenminste een hbo- of universitaire opleiding met succes afgerond in een voor de opleiding relevant vakgebied. Mocht u hieraan niet voldoen maar heeft u wel aantoonbare werkervaring op tenminste hbo-niveau, dan nodigen wij u eerst uit voor een intakegesprek.


Studiebelasting
De opleiding Informatie- en documentmanagement is een opleiding waarbij u in een periode van ca. 4 maanden op 8 vrijdagen een bijeenkomst heeft. Interactieve colleges, uw eigen casuïstiek en die van uw medecursisten, persoonlijke reflectie en de slotcasus dragen bij aan de ontwikkeling tot een (nog meer) ervaren informatiedeskundige.


Testimonials (referenties)
“Ik heb in het voorjaar van 2015 deelgenomen aan de Mastercourse Informatie- en documentmanagement. Deze cursus is zeer afwisselend, er worden veel terreinen toegelicht; van recht tot de basis van databases. Allemaal doorspekt met praktijkvoorbeelden wat het erg levendig maakt en ook direct toepasbaar. Mede door de deelnemersgroep kwam er veel discussie los over de praktijk en die is heel herkenbaar. Het lijkt niet uit te maken of je op een universiteit te maken hebt met wetenschappers of in een omgeving werkt met kunstenaars of musici, deze archiefvormers hebben zo hun eigen ideeën over ‘hun’ werk en geven dit maar moeilijk af. Daarnaast lijkt iedereen te worstelen met de nieuwe digitale wereld en vooral hoe deze te structureren en te ontsluiten. De workshops aan het einde waren dan ook zeer nuttig, je mag daar je eigen onderwerp toelichten en iedereen kan daar zijn/haar commentaar op leveren. Daar werd goed gebruik van gemaakt” - Caroline van Eijk - TU Delft

 

“RDW (De RDW is een publieke dienstverlener in de mobiliteitsketen) De mastercourse IDM gaf me een overzicht van de aspecten die nodig zijn voor goed documentmanagement. Verschillende inspirerende sprekers en de mogelijkheid voor interactie tussen de deelnemers maakt de bijeenkomsten boeiend. Juist de zoektocht naar een goede route voor nu en de toekomst levert mooie vraagstukken op. Vraagstukken die je met elkaar bespreekbaar maakt. Je krijgt hierdoor inzicht in de stand van zaken bij diverse organisaties in Nederland en daar buiten.” – Kim Stobbe - RDW


Meer informatie

U kunt voor advies over de Mastercourse Informatie- en documentmanagement contact opnemen met:

Drs. Marielle Elenbaas
tel. +31 (0)10 4082126
e-mail: elenbaas@erasmusacademie.nl

 

Voor meer informatie over deze opleiding kunt u onze website raadplegen: www.eur.nl/erasmusacademie/idm.

 

Incompany/maatwerk

Volgt u deze opleiding liever bij u op kantoor of heeft u specifieke wensen met betrekking tot deze opleiding? Overweeg dan een incompany/maatwerk opleiding. Neemt u hiervoor contact op met Andreas Markus, Adviseur opleidingen zakelijke markt.
tel: 31 (0) 10-4081819 
e-mail: markus@erasmusacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!