of 59821 LinkedIn

'Ik voel uw pijn’

'Ik voel uw pijn’. Een boeiend en leerzaam inkijkje in het hedendaagse politieke taalgebruik. Hoe gebruiken politici taal-frames om de perceptie te sturen en de werkelijkheid naar hun hand te zetten?
Erasmus Academie 1 reactie

In 'Framing' geeft de bestuurskundige Hans de Bruijn een boeiend en leerzaam inkijkje in het hedendaagse politieke taalgebruik. Het laat zien hoe politici taal-frames gebruiken om de perceptie te sturen en de werkelijkheid naar hun hand te zetten. Toch zijn het niet alleen politici die zich bedienen van framing. Advocaten, reclamemakers en ook managers maken ruimschoots gebruik van taal frames. Tijdens de masterclass van De Bruijn kun je leren hoe je ook zelf frames kunt inzetten om beeldvorming te beïnvloeden.

Een taal frame of framing, aldus De Bruijn, ‘is een inhoudelijke politieke boodschap die in het politieke debat wordt gebruikt en tot een specifieke interpretatie van de werkelijkheid leidt’. Zijn boek geeft talloze voorbeelden. Wie het leest wordt zich nog nog meer bewust van het feit dat hedendaagse politiek wordt bepaald door pakkende oneliners. Het is een spel van zorgvuldig gekozen woorden waarbij een beroep wordt gedaan op intuïtieve waarheden, alternatieve betekenissen en onderliggende waarden. Wie het spel goed speelt, biedt met zijn taal frame een instant oplossing voor een doorgaans complex probleem: ‘Arme mensen moet je geen vissen geven, maar een hengel’.

 

Het gebruik van pakkende frames biedt vele voordelen, analyseert De Bruijn. Zelfs de meest onbenullige politicus verwerft met een goed frame extra zendtijd en weet zijn tegenstander in het nauw te drijven. Die moet, waarschuwt De Bruijn, op zijn beurt niet in de val trappen door mee te gaan in het frame. Reframen, is zijn advies aan de politicus in nood, een tegen frame gebruiken. Daarvoor gebruikt hij het 3p-model: beleid (policy), betrokkenheid (personality) en waarden (principles). Wie wordt aangevallen met een beleidsframe moet terugslaan met een waarden- of een betrokkenheidsframe enzovoort.

 

Met een beetje goede wil zou je framing kunnen zien als de moderne variant van de klassieke retorica. Ook daar ging het erom toehoorders te overtuigen. Niet het gelijk hebben stond centraal, maar het gelijk krijgen. Het 3p-model verwijst ook naar de Aristotelische beginselen van de retorica: ethos (betrokken), pathos (waarden) en logos (beleid). Waar de klassieke retorica het echter moet hebben van een geduldig publiek en retorische gaven van de redenaar, is framing het resultaat van massamedia en de snelle denker. Wil je aanspraak maken op schaarse zendtijd of trending topic worden, dan zul je je boodschap moeten verkopen in een enkele zin: ‘Ik voel je pijn’ (I feel your pain: Bill Clinton). 

 

De Bruijn’s boek leest als een praktische handleiding hoe om te gaan met framing, maar ook hoe je ze zelf kunt inzetten. Dat maakt de bruikbaarheid breder dan het politieke handwerk alleen. Frames worden breed ingezet in onze samenleving: van de advocaat die een requisitoir houdt, tot de manager die een beleidsplan of nieuwe strategie moet presenteren. C’est le ton qui fait la musique, luidt een Frans spreekwoord, het zijn de woorden die ertoe doen.

 


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ellen op
Een mooi stuk framing hoorde ik gisteren op de radio door Barend van Dorp, die over Gijs van Dam sprak. Hij had het over pedofilie, over aanranders en verkrachters, en hoe die altijd ontkennen. Niet dat hij zei dat van Dam er zo een was, o nee, maar door al die termen te gebruiken rond uitspraken over van Dam zelf, blijft dat er wel aan kleven.
Journalisten zijn goed in framen en de randen van de waarheid opzoeken zonder daar overheen te gaan. Van Dorp gaf alleen zijn mening over de zaak van Dam. Natuurlijk wil een journalist neutraal zijn maar het is ook maar gewoon een mens.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!