of 61441 LinkedIn

Hoe je duurzaamheid betaalbaar maakt

Hoe je duurzaamheid betaalbaar maakt. Lokale belastingen als onderdeel van het duurzaamheidsbeleid.
Erasmus Academie Reageer
Lokale belastingen als onderdeel van het duurzaamheidsbeleid.

Veel gemeenten en andere lokale overheden zijn al volop bezig met het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid. Uitdaging zijn de kosten van verduurzaming. Zeker nu blijkt dat vanwege de vermeende kosten de animo voor duurzaamheid terugloopt. In deze workshop ontdekt u hoe u lokale belastingen kunt inzetten voor de financiering van duurzaamheid.


Datum: Donderdag 27 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline: Maximaal aantal deelnemers: 22

Aanmelden


Zowel in het regeerakkoord als in het voorstel voor een klimaatakkoord wordt aan lokale overheden, en met name gemeenten, een belangrijke rol gegeven in het duurzaamheidsbeleid. In deze workshop kijkt u samen in hoeverre lokale belastingen kunnen worden ingezet voor de financiering van projecten die gerelateerd zijn aan de energietransitie, de circulaire economie en klimaat adaptatie.

 

Bij de energietransitie gaat het dan vooral om het bevorderen van business cases en het wegnemen van belemmeringen voor de overschakeling op duurzame energie- en warmtebronnen. Denk bijvoorbeeld aan zogenoemde ‘groene bouwleges’, gratis parkeren voor elektrische voertuigen en het buiten de waardering laten van zonnepanelen. Ook de wijkgerichte aanpak van de afkoppeling van het aardgas in de gebouwde omgeving wordt momenteel opgepakt om in 2021 een transitievisie warmte én een warmteplan gereed te kunnen hebben.


Ook op andere deelterreinen van duurzaamheid zoals circulaire economie en klimaatadaptatie, wordt volop geïnvesteerd. Bijvoorbeeld het afkoppelen van de riolering om de gemeente rainproof te maken. Kunnen deze kosten met de rioolheffing worden verhaald? En hoe kunnen de gemeentelijke reinigingsheffingen een rol spelen in de circulaire economie?


Tijdens de workshop gaan we in op:

  • Inhoud en kenmerken van gemeentelijke heffingen
  • Afwegingskader voor inzet van belastingen voor duurzaamheidsbeleid
  • Actuele stand van zaken in maatschappelijke discussie, literatuur, wetgeving en jurisprudentie van het thema ‘lokale belastingen & duurzaamheid’


Vervolgens gaat u met elkaar aan de slag rond een aantal concrete cases. Er bestaat ook de mogelijkheid om casus uit uweigen praktijk in te brengen.


Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop.

Na het volgen van deze workshop:

  • Heeft u inzicht in de mogelijkheden van de bestaande heffingen voor inzet binnen de duurzaamheidsthema’s: energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie
  • Heeft u een afwegingskader om binnen uw organisatie tot een afweging te komen of en in hoeverre inzet van een lokale belasting effectief kan zijn in het duurzaamheidsbeleid
  • Bent u ‘up to date’ over actuele ontwikkelingen, inzichten en jurisprudentie binnen het thema ‘lokale belastingen & duurzaamheid’


Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij of werkt aan verduurzamen van lokaal beleid en kampt met de vraag hoe dit te financieren. Bijvoorbeeld:

  • Beleidsambtenaren of politici van gemeenten, waterschappen, provincies of lokale samenwerkingsverbanden 
  • Professionals die werken bij een energieloket
  • Beleidsmedewerkers of bestuurders van woningbouwverenigingen

En verder ieder die geïnteresseerd is in de mogelijkheden van gemeentelijke belastingen als onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van uw organisatie.


Locatie

De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar met het OV.

 

Financiering van duurzaamheidsbeleid op lokaal niveau

Docent Arjen Schep vertelt over de mogelijkheden

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Filosofie in modules

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers