of 61441 LinkedIn

Hans de Bruijn

Hoogleraar bestuurskunde, heeft een wekelijkse column over ‘framing’ in Trouw.


 • Oude meuk verjongen: het is Spielerei met woorden

  Reageer

  Minister Cora van Nieuwenhuizen is verantwoordelijk voor de infrastructuur - voor onze wegen, bruggen, tunnels en sluizen. Haar Ministerie doet twee dingen: aanleg van nieuwe infrastructuur en onderhoud van bestaande infrastructuur. Aanleg van nieuwe infrastructuur is natuurlijk stoer en spannend voor politici en ingenieurs: je creëert iets nieuws, dat nog niet bestaat - en dat is heel zichtbaar. Onderhoud is suf en saai: het moet gebeuren, is vaak onzichtbaar en levert niets nieuws op.

 • Niemand die het eens hardop zegt, behalve Juf Ank

  Reageer

  ‘Dag, dag, dag, dag ouders van groep 3’ zingt Juf Ank in de populaire serie ‘De Luizenmoeder’. Daarmee probeert ze die ouders uit het klaslokaal te verdrijven. Ouders die werkelijk continu zeuren en zeveren, mieren en mekkeren - maar één gelijk kennen: hun eigen gelijk.

 • Gezinshereniging of ketenmigratie?

  Reageer

  In het immigratiebeleid kennen we de ‘familie-hereniging’. Een immigrant mag op een gegeven moment familie laten overkomen. De Republikeinen in de VS vinden dat maar niks, en spreken niet over ‘familie-hereniging’, maar over ‘chain immigration’ - vrij vertaald: keten- of ketting-immigratie. Aan een immigrant zit een keten van andere immigranten vast, soms wel vijftig in getal.

 • Waarom ministers van financiën vaak zo populair zijn

  Reageer

  Wopke Hoekstra, de CDA-minister van Financiën, krijgt de vraag of andere ministers bij hem om geld komen bedelen. Zeker, zegt hij - en zijn belangrijkste rol is om dan ‘nee’ te zeggen. Alleen als een collega-minister vraagt of het antwoord echt ‘nee’ is, moet een Minister van Financiën ‘ja’ zeggen. 

 • Dataverzameling: speld in een hooiberg, of connecting the dots?

  Reageer

  Technologie is ingewikkeld en dus gebruiken we beelden om technologie te begrijpen. Neem de discussie over dataverzameling door veiligheidsdiensten. Die gaat over meta-data, zelf-lerende algoritmen en kunstmatige intelligentie - en dat is best wel ingewikkeld. 

 • Dit had Trump beter kunnen zeggen, in plaats van 'Ik ben een genie'

  Reageer

  In zijn boek Fire and Fury schetst Michael Wolff een beeld van Donald Trump. Volgens Wolff vinden Trumps medewerkers hem incompetent, een groot kind - met een instabiele persoonlijkheid.

  Hoe reageert Trump? Hij twittert over zijn successen in het leven. Ik ben slim, is zijn conclusie - sterker, ik ben een genie, een zeer stabiele persoon.

 • Wie blijkt de lafbek, Trump of Kim?

  Reageer

  Het conflict tussen de VS en Noord-Korea wordt wel geframed als een ‘chicken game’ tussen Trump en Kim. In een chicken game rijden twee automobilisten in volle vaart recht op elkaar af. Ze weten dat dit tot een frontale botsing zal leiden, waarbij ze allebei de dood zullen vinden. Je moet als automobilist dus afbuigen, om een botsing te vermijden. Wie dat als eerste doet, heeft het spel verloren, is de lafaard, de ‘chicken’.

 • Waarom Hillary Clinton wil dat we 'radicaal empathisch' worden

  Reageer

  Vrijwel alle westerse landen worstelen met de vele scheidslijnen tussen burgers. Rijk versus arm, gelovig versus ongelovig, winnaars versus verliezers, immigranten versus ingezetenen. Die verschillen geven veel mensen het gevoel dat ze in een hun vreemd en verdeeld land wonen.

 • De discussie over vliegveld Lelystad voedt het beeld dat er feiten zijn en alternatieve feiten

  Reageer

  Begin dit jaar had een woordvoerder van Trump het over ‘alternatieve feiten’. Er werd woedend op gereageerd. Feiten zijn feiten. Niets zo gevaarlijk als het dedain voor de feiten van politici als Trump - bij wie feiten slechts een mening zijn. Er is onderzoek gedaan naar de geluidseffecten van een uitbreiding van het vliegveld van Lelystad. Daarbij zijn fouten gemaakt en die worden door de regering en de oppositie heel anders geframed.

 • De 'kennis van toen' is een versleten formule

  Reageer

  Als iets is misgegaan, hebben bestuurders het vaak over ‘de kennis van toen’. Toen wisten we niet, wat we nu weten. Waren onze militairen in Mali voldoende veilig, nu blijkt dat munitie voortijdig ontplofte?, is de vraag aan Jeanine Hennis. Ze begint meteen over ‘de kennis van toen’.

  Dat is niet handig: ’met de kennis van toen’ is taal met een verkeerde gevoelswaarde. Waarom?

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Filosofie in modules

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Onze bloggers