of 61043 LinkedIn

Energietransitie: ingewikkelde legpuzzel die vraagt om regie

Energietransitie: ingewikkelde legpuzzel die vraagt om regie. Onverwachte en verwachte hindernissen bemoeilijken de energietransitie. Programmamanagers Energietransitie hebben netwerkvaardigheden nodig.
Erasmus Academie 1 reactie

Onverwachte en verwachte hindernissen bemoeilijken de energietransitie. Programmamanagers Energietransitie hebben netwerkvaardigheden nodig.

De uitvoering van de energietransitie wordt op gemeenteniveau belemmerd door de kosten van het sociaal domein (o.a. jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning). De concurrentie om het gemeentebudget is echter niet de enige reden waarom de energietransitie stokt. Voor programmamanagers een lastige taak om de gestelde doelen te bereiken, die vraagt om regie- of netwerkvaardigheden.

Klimaatplannen te over, geld ho maar. Door onzekerheden en tekorten in het sociale domein, blijft er voor gemeenten onvoldoende geld over om het vliegwiel van de klimaatverandering echt in gang te zetten. Weliswaar hebben veel gemeenten plannen klaarliggen om wijken aardgasvrij te maken, het ontbreekt hen op dit moment echter aan de middelen (bron: Gemeentelijke ThermometerOpent extern).


Vijf pijlers

Toch is geld niet de enige reden dat de energietransitie niet van de grond komt. De energietransitie omvat vijf pijlers: huizen aardgasvrij, elektrisch rijden, energiebesparing, duurzame energieopwekkingen en duurzaam transport. Op al die terreinen worden energieregisseurs geconfronteerd met onverwachte hindernissen.


Energienet

Bijvoorbeeld de capaciteit van het energienet. ‘Wiebes worstelt met gebrek aan netcapaciteit voor groene stroom’Opent extern, meldde Nu.nl op 4 september. Er worden zoveel zonnepanelen geplaatst dat het stroomnet het niet aankan. Niet alleen vraagt dat om extra investeringen, ook de positie van de netwerkbeheerders moet worden aangepast. Die zijn nu nog monopolisten en kunnen de opgewekte stroom bijvoorbeeld weigeren.


Tekort

Vrij surrealistisch is verder het probleem van tekorten aan onderdelen. En van handjes. Huizen aardgasvrij maken, laadpalen installeren, huizen isoleren… Dat vraagt niet alleen de inzet van technici en uitvoerders, het vereist vooral ook onderdelen. En dat laatste blijkt schaars op dit moment. Alsof heel Europa op hetzelfde moment met de energietransitie aan de slag is (en dat is ook zo).


Aardgasvrij

Een ander probleem: huizen aardgasvrij maken. Veel gemeenten zijn goed op weg en hebben plannen klaarliggen. Vaak spelen woningbouwcorporaties een belangrijke rol hierin door het volume aan (de juiste) woningen (=hoogbouw). Maar wat te doen met private huizenbezitters in een wijk? De investeringen in warmtepompen of de aansluiting op een warmtenet is aanzienlijk voor deze groep? Hoe krijg je die mee, ook financieel?


Samenwerking

En dan is nog niet genoemd de wet- en regelgeving die achterblijft en bijvoorbeeld de grote verscheidenheid aan stakeholders: privaat, publiek en burgers. Veel gemeenten en andere overheden hebben daarom programmamanagers aangesteld. Hun taak is het om uit deze mêlee van belangen, randvoorwaarden en afhankelijkheden goedwerkende en effectieve samenwerkingsverbanden op te zetten en ervoor te zorgen dat de transitieplannen gerealiseerd worden.


Vaardigheden

Wel is het zo dat het op een lijn krijgen van verschillende partijen binnen samenwerkingsverbanden specifieke vaardigheden vraagt. Want samenwerking gaat niet vanzelf. Project- en lijnmanagement werken vaak niet: er is behoefte aan netwerkvaardigheden en regie. Maar wat is dat eigenlijk, regie? En, belangrijker: hoe organiseer je regie binnen het samenwerkingsverband waarmee je de energietransitie tot stand wilt brengen?


Extra uitdaging

Het is dan van belang dat je bewust en strategisch kunt interveniëren in het dynamische krachtenveld van de energietransitie. Dat vereist echter wel verschillende skills en inzicht in hoe de dynamiek van samenwerkingsverbanden en netwerkorganisaties verloopt. Waar het op neerkomt is dat je als programmamanager in de energietransitie een regierol op je moet nemen en om kundig te kunnen sturen zonder macht. En dat is nog extra uitdaging op het toch al indrukwekkende pallet aan uitdagingen die de energietransitie nu al kenmerkt.


Ad Hofstede, directeur van Erasmus Academie.


Meer informatie

Energietransitie: iedereen weet dat het moet, de vraag is alleen hoe organiseer je het. Want hoe krijg je alle partijen op een lijn? Uiteenlopende stakeholders moeten een rol vervullen. Voor voortgang zijn zij afhankelijk van elkaar. Dit vraagt om regie. Tijdens de opleiding Ketenregie in de Energietransitie leer je hoe je zonder doorzettingsmacht toch focus houdt op gedeelde ambities en vooruitgang boekt in de samenwerking.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Yvonne Mus (beleidsjager) op
Energietransitie voor de minima

Ze hebben het allemaal over energie besparen en energietransitie. Een hele simpele is een ruitje in de wc deur zodat je het licht niet aan hoeft te doen overdag. Verder heb ik als tip voor de verhuurders en wooncorporaties en gemeentes om de werkelijke energieverlies van huizen te meten (energielabel) ga eens met een infrarood/warmte camera in de winter foto's maken van de huizen zodat je het warmte verlies wat werkelijk te zien is opmeet. Er wordt namelijk op papier veel rooskleuriger het label afgegeven. Komen we bij de energietransitie voor minima dan krijgen ze géén contact met deze huurders. De reactie van zo'n initiatief is dat ze niet eens voorbij de voordeur komen en dat is logisch want ze komen in een net pak met aktetas en dat betekent bij hen dat gaat geld kosten. Ik heb de initiatiefnemers aangeraden om een pak koffie en een pak koekjes mee te nemen en de stropdas, aktetas en laptop thuis te laten Dat is logisch want overheden en verhuurders willen het liefst zo min mogelijk geld daaraan kwijt zijn en de huurder kan de "woningverbeteringen" niet betalen en dus ziet deze ervan af: ze zeggen namelijk dat de prijs voor de huurverhoging wel weg te strepen is tegen de energiebezuiniging en dat is in de praktijk niet waar. Ze vragen voor die huur ooit honderden euro's meer per maand; wooncorporaties hebben er nogal eens een handje van om slecht te renoveren b.v. maar een half dak isoleren met doorweekt en kapot isolatiemateriaal en niet volgens de regels( en daarvoor in de puntentelling een heel dak isolatie te rekenen) of zonder isolatie tussen de muren en kozijnen waardoor de dubbele ramen zijn functie volledig verliest...het tocht als de ziekte; zelfs in het geval van de boktor maar een nokbalk te behandelen wat nu gatenkaas is! Wat subsidies op dit gebied betreft is er voor de minima het beruchte doosje met 2 folietjes voor achter de radiator( ik heb meerdere radiators), een á twee energiezuinige lampen, een plastic goedkope douchekop, twee waterbespaarders én als je geluk hebt een douchezandlopertje! De subsidies die er werkelijk toedoen zijn voor de modaal en meerverdieners met vooral eigen woningen bedoeld. Wil men werkelijk iets betekenen voor minima dan zal men substantiële subsidies zonder verdienmodel moeten gaan geven om de energietransitie voor hen werkelijkheid te laten worden.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Filosofie in modules

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers