of 59147 LinkedIn

Doorzettingsmacht? Regie in ketens en netwerken

Doorzettingsmacht? Regie in ketens en netwerken. De vraag naar doorzettingsmacht ontstaat in het ‘fuzzy frond end’ van ketensamenwerking
Reageer

Kent u die uitdrukking: “We hebben iemand met doorzettingsmacht nodig”? De vraag naar doorzettingsmacht ontstaat in het ‘fuzzy frond end’ van ketensamenwerking. Het is de periode meteen na de start van de samenwerking, wanneer de verschillen tussen de netwerkpartners naar voren komen. In eerste instantie gaat men voortvarend aan de slag, er is een golf van enthousiasme, iedereen is geïnspireerd en er worden vernieuwingen geagendeerd. Maar dan gaan collega’s vragen stellen over achterliggende doelen en wat het belang is voor de eigen organisatie.

Dat is het ‘fuzzy frond end’ van keten- of netwerksamenwerking. Ineens blijkt bij de uitwerking dat verschillende partijen toch andere dingen (ook) belangrijk vinden. Het wordt lastiger om anderen te winnen voor de innovatieve gedachten. Het gesprek wordt moeizamer, irritaties nemen toe. Iedereen blijft maar het eigen belang benadrukken. Dat is doorgaans het moment dat er geroepen wordt: “we hebben iemand met doorzettingsmacht nodig, iemand die knopen door kan hakken”.

 

De verzuchting is bekend en begrijpelijk. In lastige situaties hebben we ineens behoefte aan ‘leiderschap’, iemand die zegt wat er moet gebeuren zodat de samenwerking niet strandt in goede bedoelingen alleen. Het gesprek gaat vervolgens al snel over de ‘governance van de samenwerking’, over het bepalen wie ‘de regie’ heeft. Vervolgens tuigen we ‘arrangementen’ op met geld en bevoegdheden, zodat de ‘regisseur’ ook daadwerkelijk kan ‘regisseren’.

 

Wij weten uit onderzoek en ervaring dat dit juist niet werkt: op het moment dat er een partij additionele verantwoordelijkheden en bevoegdheden krijgt, nemen verantwoordelijkheid en eigenaarschap bij de andere partijen af. Daarmee wordt de partij met extra verantwoordelijkheden een nieuwe speler in het spel van de ketensamenwerking, met een eigen positie in het veld, die op zijn beurt vindt dat hij bij alles betrokken moet worden.

 

Zo moet het dus niet. Hoe kun je samenwerking dan wel regisseren? Tijdens de leergang Ketenregie leert u de onvermijdelijke dynamiek herkennen van samenwerking in ketens en netwerken. U maakt kennis met vele interventietypen en -domeinen om effectief om te gaan met de problematiek van ‘fuzzy frond end’. Uiteindelijk met als doel om de partijen op één lijn te brengen en te houden en het resultaat te bereiken dat iedereen bij het begin voor ogen had.

 

De leergang ketenregie start op 21 september 2018.

www.erasmusacademie.nl/ketenregie

 

Erasmus Academie biedt ook een Leergang Ketenregie in de zorg aan. Deze gaat van start op 8 november 2018. Voor meer informatie kijkt u op: www.erasmusacademie.nl/zorgketens.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Erasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Meer nieuws

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Opleiding Verandermanagement

Wilt u ook weten hoe u uw medewerkers meekrijgt bij veranderingen? Volg dan onze Opleiding Verandermanagement. Kijk voor meer informatie op de website van Erasmus Academie

Agenda

Incompany

Het gemak van een opleiding bij u op kantoor
Een incompany opleiding is flexibel en kan desgewenst voor uw organisatie op maat worden gemaakt.

Meer weten? 

Whitepapers

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers