Dit had Trump beter kunnen zeggen, in plaats van 'Ik ben een genie'
In zijn boek Fire and Fury schetst Michael Wolff een beeld van Donald Trump. Volgens Wolff vinden Trumps medewerkers hem incompetent, een groot kind - met een instabiele persoonlijkheid.
Hoe reageert Trump? Hij twittert over zijn successen in het leven. Ik ben slim, is zijn conclusie - sterker, ik ben een genie, een zeer stabiele persoon.
Wat is het bezwaar hiertegen? Een. Je gaat in op dat frame van dom en instabiel en daarmee verleng je de discussie over je persoonlijkheid, houd je die discussie in leven. Twee. Je versterkt de beeldvorming. Iemand die dom en instabiel is, maar zichzelf een stabiele genie noemt, wordt extra dom en instabiel.
Hoe wel te reageren? De stelregel in de wereld van framing is: ga van het ‘wie’ naar het ‘wat’. Van wie je als persoon bent naar wat je doet, je beleid. Trump had ook kunnen zeggen dat sinds zijn aantreden de economie spectaculair groeit, er veel meer banen zijn, de beurzen record na record breken, IS op sterven na dood is, er conservatieve rechters zijn benoemd, Noord Korea in het nauw is gedreven en weer wil onderhandelen. Wat is de kracht van die reframing? Een. Je blijft weg van een discussie over je persoonlijkheid. Twee. Die discussie wordt voor je kiezers irrelevant. Als iemand dit allemaal heeft bereikt, zo kun je denken, dan zit het met die persoonlijkheid wel goed.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de kracht van Framing? Schrijf u dan in voor onze Masterclass Framing die op donderdag 24 mei 2018 zal plaatsvinden bij Erasmus Academie.