of 59761 LinkedIn

Design Thinking in het Publieke Domein

Design Thinking in het Publieke Domein. “Niet langer staat de oplossing centraal, maar de vraag wat het probleem eigenlijk is en of er überhaupt wel een probleem is. Deze tijd vraagt om co-creatie.”
Erasmus Academie Reageer

Ambtenaar 2.0 dag.

Docent Hans Robertus: “Niet langer staat de oplossing centraal, maar de vraag wat het probleem eigenlijk is en of er überhaupt wel een probleem is. Deze tijd vraagt om co-creatie.”

Tijdens de Ambtenaar 2.0 dag op vrijdag 12 oktober, gaf docent Hans Robertus, een presentatie over Design Thinking in het Publieke Domein. “Niet langer staat de oplossing centraal, maar de vraag wat het probleem eigenlijk is en of er überhaupt wel een probleem is. Deze tijd vraagt om co-creatie.”

Innovatie in het openbaar bestuur, dat is de kern van het Ambtenaar 2.0-programma. Hoe kan het openbaar bestuur zich vernieuwen? De presentatie van docent Hans Robertus sluit daarbij naadloos aan. Design thinking gaat over co-creatie, het betrekken van je stakeholders bij het proces en misschien wel vooral om de vraag: wat is eigenlijk het probleem? Want daarover zijn stakeholders het vaak al oneens. Is er wel een probleem?


Kern van Robertus zijn boodschap is dat je tegenwoordig niet meer kunt wegkomen met te bedenken wat goed is voor een ander. Je zult de ander – de burger in dit geval – er vanaf het begin actief bij moeten betrekken.


Het is bovendien een creatief proces. Voor overheden is dat lastig. Nog te vaak zitten zij vast in het krachtenspel tussen politiek, bestuur en burgers. De ambtenaar 2.0 en in het verlengde daarvan de overheid (inmiddels) 3.0, zal moeten leren om de gebruiker centraal te stellen. Design thinking is een methode die precies dat doet: co-creatie samen met je stakeholders.


De stap van industrie naar het publieke domein is daarmee gezet: klantgerichtheid. En daarmee ook naar de toekomst. Robertus beëindigde zijn presentatie met Probing: een toekomstgerichte vorm van Design Thinking waarmee je probeert ontwikkeling over 25-30 jaar te visualiseren. Bijvoorbeeld de stad van de toekomst, waar je moet solliciteren om er te kunnen wonen, inclusief jaarlijkse reviews. Toekomstmuziek? De toekomst is er eerder dan we denken.


CV

Hans Robertus is expert op het gebied van design thinking. Hij voltooide de opleiding Industrial and Product Design aan de Design Academy in Eindhoven. Daarna werkte hij onder ander als Senior Director Design bij Philips en was hij directeur van de Dutch Design Week. Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en het World Design Forum.


Meer informatie

Design Thinking in het publieke Domein start op 22 november. Tijdens opleiding leert u hoe design thinking werkt en hoe u het kunt toepassen en inbedden in uw organisatie. U gaat ook zelf aan de slag met een eigen casus. Meer informatie of inschrijven? Bekijk dan onze opleidingspagina.

In het najaar organiseert Erasmus Academie in samenwerking met Hans Robertus ook een opleiding ‘Probing into the future’. Meer informatie hierover volgt in onze nieuwsbrief.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!