of 59082 LinkedIn

De witte leugen van Halbe Zijlstra was helemaal niet zo onschuldig

Halbe Zijlstra is afgetreden - hij was toch niet in Poetins datsja. Rutte en Zijlstra veronderstelden dat het verhaal over de datsja geen probleem was. Hoe konden zij zo’n inschattingsfout maken?

De Engelse taal kent het frame van de ‘witte leugen’. ‘Wat vind je van mijn nieuwe outfit?’ kan de vraag zijn. ‘Prachtig’, kun je antwoorden, terwijl je die outfit spuuglelijk vindt. Het is een witte leugen: je vertelt een onwaarheid om de gevoelens van een ander te ontzien en doet er niemand kwaad mee. Je zou Zijlstra’s verhaal over de datsja als een witte leugen kunnen framen - om twee redenen. 


Een. Hij  moet zijn bron, Jeroen van der Veer, beschermen.
Twee. Zijlstra is er diep van overtuigd dat Rusland een bedreiging is voor de internationale vrede. Als je ergens diep van overtuigd bent, voel je je eerder gerechtvaardigd om witte leugens te vertellen.

Er is echter iets bijzonders met witte leugens. Als ze uitkomen, zijn ze veel minder onschuldig. Als ik hoor dat jij mijn outfit eigenlijk spuuglelijk vindt - kan dat een zeer onaangenaam zijn. En de vraag is ook wie de witte leugen vertelt. Als dat de verkoper is in een peperdure zaak, kan ik me bedrogen voelen. En daar gaat het hier mis - de witte leugen komt van  iemand die inmiddels minister van Buitenlandse Zaken is. En als deze witte leugen uitkomt, kan een minister niet meer functioneren - is ze niet meer onschuldig.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de kracht van Framing? Schrijf u dan in voor onze Masterclass Framing die op donderdag 24 mei 2018 zal plaatsvinden bij Erasmus Academie.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!