of 59561 LinkedIn

De waarheid over liegen en leugendetectie

De waarheid over liegen en leugendetectie. Een leugentje om bestwil?
Reageer
Een leugentje om bestwil?
Iedereen vertelt wel eens een leugentje, maar we vinden het moeilijk om hier eerlijk over te zijn. Liegen heeft namelijk nogal een negatief imago. Mensen zien zichzelf graag als eerlijk, vaak ook eerlijker dan andere mensen. Daarnaast vinden we het erg vervelend als we erachter komen dat iemand tegen ons heeft gelogen. Toch doen we het allemaal. Tegen wie liegen we het meest? Waarom doen we dat? Waarover liegen we? Hoe kunnen we leugenachtig gedrag het beste meten? En zijn onze leugens verandert nu we steeds vaker digitaal communiceren?

Data: volgen

Kosten: €205 (incl. BTW)


Een deel van de leugens die we vertellen heeft een sociale functie en zorgt ervoor dat we elkaar aardiger vinden. Een ander deel van de leugens wordt echter verteld voor persoonlijk gewin en kan negatieve consequenties hebben voor de omgeving of zelfs voor de gehele maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan een zwijgende misdadiger of liegende politicus. Bij dit soort leugens waar veel op het spel staat kan leugendetectie een belangrijke functie vervullen. Want wat is een democratie nog waard als kiezers niet kunnen vertrouwen dat politici de waarheid spreken? Hoe zit het precies met de incorrecte beweringen van president Trump? Meer in het algemeen, hoe kunnen we erachter komen of iemand liegt? Kunnen mensen beter worden in leugendetectie door training? Hoe betrouwbaar is de polygraaf? Is het zinvol om technologie gebruiken om leugens te detecteren? En wat zijn de ethische implicaties van deze technologieën?


In de meeste gevallen hebben mensen de keuze om zich ofwel eerlijk, ofwel oneerlijk te gedragen. Sommige mensen zullen vaker de keuze voor oneerlijk gedrag en liegen maken dan andere mensen. Toch zijn er ook allerlei omgevingsfactoren die beïnvloeden hoe eerlijk we zijn. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom er in sommige winkels spiegels of camera’s met monitors waarop mensen zichzelf kunnen zien hangen?


Resultaten

  • Inkijkje in ons oneerlijke en leugenachtige gedrag
  • De rol van technologie in liegen en leugendetectie
  • Hoe je erachter kunt komen of iemand liegt
  • Welke factoren de keuze voor liegen en oneerlijk gedrag beïnvloeden
  • Hoe mensen gestimuleerd kunnen worden tot eerlijker gedrag

AfbeeldingDe betrouwbaarste leugendetector ooit
Lees hier het artikel uit de Volkskrant over de nieuwe leugendetector die dr. Sophie van der Zee samen met collega's ontwikkelde.

 

AfbeeldingRadio interview met Sophie van der Zee
Sophie van der Zee over liegen in de politiek.


AfbeeldingUw docent

Dr. Sophie van der Zee is universitair docent gedragseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze heeft een multidisciplinaire achtergrond in psychologie (BSc, MSc, PhD, docent), informatica (postdoc onderzoeker) en gedragseconomie (universitair docent). Ze doet onderzoek naar liegen, fraude plegen, leugendetectie en geheugendetectie. Daarnaast doet ze ook onderzoek naar de tactieken van cybercriminelen, aangiftebereidheid van slachtoffers van cybercriminaliteit en veilig digitaal gedrag. Voor haar leugenonderzoek is ze in 2018 genomineerd als New Scientist Onderzoekstalent van het jaar. Daarnaast is Van der Zee ook een goede docent. In 2017 is ze genomineerd binnen haar faculteit als docent van het jaar.


Heeft u vragen over dit programma? Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.

E-mail: hovo@erasmusacademie.nl / Telefoon: 010-408 2465

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!