of 59761 LinkedIn

De verhalende kracht van onze leefomgeving

Hoe de publieke ruimte gedrag beïnvloedt. Hoe kunnen we de publieke ruimte inzetten om te sturen!
Erasmus Academie Reageer

In deze workshop ontdekt u hoe publieke ruimtes verhalen kunnen vertellen en hoe ze daarmee ons gedrag beïnvloeden. Het ochtendprogramma staat in het teken van het verkennen van verschillende theorieën over het vertellen van verhalen met ruimtes. In de middag trekt u er zelf op uit en verkent u de verhalende ruimte van de stad Rotterdam. Een zeer relevante workshop voor professionals die betrokken zijn bij de inrichting van de publieke ruimte.


Datum: Dinsdag 18 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline: maximaal aantal deelnemers: 22

Aanmelden


Waarom zijn bruggen racistisch, zet graffiti aan tot vernieldrang, kunnen pleinen ideologieën overbrengen en komen we soms thuis met producten die we eigenlijk niet hadden willen kopen? In deze workshop staat u stil bij de verschillende manieren waarop ruimtes verhalen kunnen vertellen, hoe ze ons daarin een ‘rol’ toekennen en ons in ons handelen sturen. Maar ook hoe we de publieke ruimte kunnen inzetten om te sturen!

 

In het eerste gedeelte van de ochtend bestudeert u een aantal disciplines waarin ‘narrative space’ en ‘environmental storytelling’ veelgebruikte termen zijn: game theory, filmwetenschap, en pretpark theorie. U kijkt onder andere hoe Disney Imagineers de techniek van ‘environmental storytelling’ inzetten om de ruimtelijke ervaring van fantasieën mogelijk te maken. Alles in de ruimte – van textuur tot de vorm van de wegen, van gebruikte muziek tot geur – wordt weloverwogen ingezet.

 

In het tweede gedeelte van het ochtendprogramma maakt u de stap van overduidelijke ‘fictieve’ en geconstrueerde ruimtes uit games, films en pretparken, naar de meer alledaagse ruimte van de moderne stad. Hoewel we deze ruimtes waarschijnlijk minder snel associëren met ‘verhalen’, zal blijken dat ook stedelijke ruimtes een hoog narratief gehalte hebben. Iedere plek is vol van idealen en ideologieën, stuurt ons gedrag op een bepaalde manier, kent ons als onderdeel van de ruimte een bepaalde identiteit toe. De ideeën van een bonte stoet van denkers en makers, waaronder filosofen Barthes en De Certeau, stadsplanoloog Robert Moses en nudge theoristen Thaler en Sunstein worden behandeld.

 

Tijdens het middagprogramma trekt u er zelf op uit. U gaat op zoek naar interessante ruimtes en analyseert het verhaal dat deze ruimtes vertellen. Terug op locatie geeft u een presentatie van uw bevindingen aan de hand van verzameld beeldmateriaal.

 

Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. 

 

Na het volgen van deze workshop:

  • Bent u zich bewust van het verhalende en vormende aspect van alledaagse ruimtes.
  • Bent u in staat een analyse van deze verhalende ruimtes te maken, met een focus op zowel de verhalende als vormende aspecten van deze ruimtes.


Voor wie?

Deze workshop is interessant voor iedereen die betrokken is bij de inrichting van de stedelijke/publieke ruimte, zoals

  • Beleidsmakers
  • Projectontwikkelaars
  • Beheerders van openbare ruimte
  • Adviseurs
  • Architecten

En voor iedereen die met een andere bril naar ruimte om zich heen wil kijken.


Locatie

De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar via het OV.


Docent

Elize de Mul studeerde Theater-, Film-, en Televisiewetenschap (TFTv) aan de Universiteit Utrecht. Ook behaalde ze hier haar master Nieuwe Media en Digitale Cultuur (NMDC). Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam behaalde ze haar master degree in Filosofie. Momenteel is De Mul als promovenda verbonden aan eLaw, het Centrum voor Recht en Digitale Technologie, van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden. Daarnaast is ze docente filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. 

 


Complete aanbod Summer Lab

Bekijk nu het volledige aanbod aan workshops, colleges en kinderacademie

Totaalaanbod Summer LabVerstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!