of 61441 LinkedIn

De mythes ontmaskerd. Hoe kun je als professional omgaan met de polarisatie rondom migratie?

De mythes ontmaskerd. De feiten over migratie en diversiteit
Erasmus Academie Reageer

De feiten over migratie en diversiteit.

Weinig thema’s staan zo onder hoogspanning als migratie en diversiteit. Een nuchtere kijk vanuit de wetenschap helpt professionals de feiten op een rij te krijgen. Tijdens zijn Summer Lab probeert Peter Scholten die objectieve blik op de deelnemers over te brengen en hun zo grip te geven op een zeer complex thema.

Waar komt jouw eigen fascinatie rond dit thema vandaan?

“Als bestuurskundige heb ik altijd al een fascinatie gehad voor complexe problemen. Hoe langer je over zo’n probleem nadenkt, des te moeilijker het wordt. Het gaat echt ergens over en dat is met migratie en diversiteit niet anders. Dit thema is één van de grote uitdagingen voor de Europese samenlevingen. Daarom ben ik er zo door gefascineerd.


Waarom roept migratie en diversiteit zoveel discussie op?

“Samen met het klimaat is migratie één van de grote thema’s van deze tijd. Ambtenaren, onderzoekers, het maatschappelijke middenveld: de hele samenleving heeft er mee te maken. Maar de discussie over migratie en diversiteit wordt al heel snel politiek. Er zijn altijd sterk uiteenlopende meningen en de discussie kan daardoor snel ontsporen. Migratie raakt altijd een bepaalde snaar. Het is daarom moeilijk om er nuchter over te praten. Die polarisatie helpt niet voor professionals, maar ze moeten er wel mee kunnen omgaan.”


Migratie en diversiteit is een sterk gepolariseerd thema: hoe kun je hierin toch zorgen voor nuance?

“Door op een nuchtere manier naar het thema te kijken. We beginnen de workshop dan ook met de vraag: wat is er precies aan de hand? We gaan geen meningen kaltstellen, maar wel vanuit de neutrale positie van de wetenschap proberen de ontwikkelingen beter te begrijpen. Niet de waarheid met de hoofdletter W op tafel leggen, maar de mythes uit de wereld te helpen en daar feiten bij zoeken.”


Wat is het grootste misverstand over migratie?

“Er zijn heel veel mythes. Bijvoorbeeld dat je door het ontwikkelen van beleid een hoge mate van grip kan krijgen op de migratiestromen. De afgelopen jaren is wel gebleken dat dit niet het geval is. En er wordt bijvoorbeeld ook nog vaak gesproken over vaste groepen als het over migranten gaat. De Surinamers of de Marrokkanen. Zo werkt het ook al lang niet meer. Die grenzen zijn zo soepel geworden, er is sprake van superdiversiteit. Ook daar moeten professionals mee om kunnen gaan.”

Wat is de meerwaarde van jouw workshop voor professionals die actief zijn rond dit thema?

“Professionals staan met de poten in de modder. Of ze het nou willen of niet: ze krijgen vroeg of laat met dit thema te maken en dan moeten ze er wat mee. Aan al die meningen heb je dan niet zo veel. Pas met een nuchtere blik en een bepaald handelingsperspectief kun je als professional grip krijgen op de complexiteit van dit thema.”


Meer informatie

Op woensdag 3 juli verzorgt Peter Scholten tijdens het Erasmus Academie Summer Lab de workshop Een nuchtere kijk op migratie, diversiteit en beleid. Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u op de workshoppagina vinden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Filosofie in modules

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers