of 58952 LinkedIn

De 'kennis van toen' is een versleten formule

Als iets is misgegaan, hebben bestuurders het vaak over ‘de kennis van toen’. Toen wisten we niet, wat we nu weten. Waren onze militairen in Mali voldoende veilig, nu blijkt dat munitie voortijdig ontplofte?, is de vraag aan Jeanine Hennis. Ze begint meteen over ‘de kennis van toen’.

Dat is niet handig: ’met de kennis van toen’ is taal met een verkeerde gevoelswaarde. Waarom?

Een. Met ‘de kennis van toen’, had Nederland de inval in Irak niet gesteund. Griekenland niet tot de euro toegelaten. De bankencrisis kunnen voorkomen. We hebben het te vaak gehoord en daardoor heeft ‘met de kennis van toen’ de verkeerde gevoelswaarde: het voelt als de standaard-reactie van wie fouten niet wil toegeven.


Twee. Je staat met je mountainbike voor een gevaarlijke helling. Je weet dat afdalen grote risico’s kent. Je besluit dat toch te doen en je breekt je been. Met de kennis van nu had je die afdaling niet gedaan, zo kun je zeggen. Met de kennis van toen wel - je wist immers niet dat je je been zou breken. Met de kennis van nu had je de munitie niet gebruikt. Met de kennis van toen wel - je wist niet dat de munitie voortijdig zou ontploffen. En zo heeft ‘met de kennis van toen’ nog een verkeerde gevoelswaarde: je kunt er ieder besluit mee goed praten, hoe dom het ook was.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer weten over Framing, het bepalen van de beeldvorming door het gebruik van de juiste woorden/terminologie? Volg dan een masterclass framing bij Erasmus Academie:
www.erasmusacademie.nl/framing

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers