of 58952 LinkedIn

De discussie over vliegveld Lelystad voedt het beeld dat er feiten zijn en alternatieve feiten

Begin dit jaar had een woordvoerder van Trump het over ‘alternatieve feiten’. Er werd woedend op gereageerd. Feiten zijn feiten. Niets zo gevaarlijk als het dedain voor de feiten van politici als Trump - bij wie feiten slechts een mening zijn. Er is onderzoek gedaan naar de geluidseffecten van een uitbreiding van het vliegveld van Lelystad. Daarbij zijn fouten gemaakt en die worden door de regering en de oppositie heel anders geframed.

Staatssecretaris Dijksma heeft het over ‘onvolkomenheden’ in het onderzoek. Onvolkomenheden? Die poets je weg, denk je - die stellen niks voor. Maar GroenLinks heeft het over ‘grove fouten’. Grove fouten poets je niet weg. Volgens de staatssecretaris hebben de onvolkomenheden ‘zeer beperkte’ gevolgen voor de resultaten van het onderzoek. Volgens GroenLinks is ‘het hele plan’ voor het vliegveld van Lelystad gebaseerd op ‘klungelige rekenfouten’. Dat heeft natuurlijk geen beperkte gevolgen.

 

Als je volgens GroenLinks de juiste gegevens gebruikt, dan kan de geluidsoverlast vier keer meer zijn dan nu gesuggereerd wordt. Dat is heel veel. Als je volgens de staatssecretaris de juiste gegevens gebruikt, dan zullen er twee huizen meer dan nu last hebben van geluidshinder. Dat is heel weinig. Zo leidt onderzoek naar eenzelfde werkelijkheid tot heel verschillende frames. Het mag allemaal, maar het voedt ook het beeld dat er feiten zijn en alternatieve feiten. En dat feiten ook maar een mening zijn.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wilt u meer weten over Framing? Volg dan een masterclass framing bij Erasmus Academie: www.erasmusacademie.nl/framing

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers