of 58952 LinkedIn

Dataverzameling: speld in een hooiberg, of connecting the dots?

Technologie is ingewikkeld en dus gebruiken we beelden om technologie te begrijpen. Neem de discussie over dataverzameling door veiligheidsdiensten. Die gaat over meta-data, zelf-lerende algoritmen en kunstmatige intelligentie - en dat is best wel ingewikkeld. 

Mogen veiligheidsdiensten  meer data gaan verzamelen?

Nee, zeggen de tegenstanders en zij gebruiken het beeld van de speld in de hooiberg. Veiligheidsdiensten zijn op zoek naar een speld in een hooiberg. Wanneer ze meer data willen verzamelen, maken ze de hooiberg nog groter. Dat is natuurlijk zinloos, denk je - je vindt de speld niet door meer hooi te verzamelen. 

Voorstanders spreken over connecting the dots, het verbinden van punten. Het gaat over 'data-punten’. Dat doet denken aan punttekeningen. Je ziet honderden genummerde punten voor je - een chaotisch geheel. Maar als je die zorgvuldig, in de juiste volgorde met elkaar verbindt, ontstaat er een patroon. Kun je de terrorist in beeld krijgen. Dat is zo, denk je - maar dan moet je natuurlijk wel over alle data-punten beschikken. Anders vind je de terrorist niet.

 

Deze beelden zijn natuurlijk ook weer makkelijk te bestrijden. Voorstanders van meer data-verzameling zullen zeggen dat het beeld van de hooiberg simplistisch is. Dat we allang over technologie beschikken om spelden in hooibergen snel te vinden - en dat meer hooi meer spelden oplevert. En tegenstanders zullen hetzelfde doen: het is toch ronduit simplistisch om dataverzameling te vergelijken met kindertekeningen. De werkelijkheid is nu eenmaal ingewikkelder dan het beeld.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de kracht van Framing? Schrijf u dan in voor onze Masterclass Framing die op donderdag 24 mei 2018 zal plaatsvinden bij Erasmus Academie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers