of 60249 LinkedIn

Big data en beleid, wat moet je ermee?

Big data en beleid, wat moet je ermee? IT en beleidsafdelingen verstaan elkaar niet altijd
Erasmus Academie Reageer

Klop aan bij een willekeurige gemeente en deze zal beamen dat big data ‘uiterst belangrijk’ is. Om er vervolgens weinig of niets mee te doen in beleid. Hoe komt dat, waar zit de weerstand? Bijvoorbeeld in het onvermogen van IT en de beleidsafdelingen om elkaar te verstaan.

We roepen het al enkele jaren: IT-afdelingen en gebruikers van software kunnen onvoldoende met elkaar communiceren. Ze spreken vaak niet dezelfde taal. Het is een belangrijke oorzaak van veel IT-falen. En de kern van onze informatieopleidingen.


Hetzelfde doet zich voor bij big data en beleid. Door big data kunnen beleidsmakers hun kennis vergroten, beleid effectiever maken, processen efficiënter en daarmee burgers (en de beleidsmakers zelf) blijer. Alleen gebeurt het niet of te weinig. Waarom?


Gebrek aan kennis

Gebrek aan begrip is ook hier de belangrijkste oorzaak. En gebrek aan kennis. Bijvoorbeeld van de privacywetgeving. Want onder (soms strikte) voorwaarden kunnen weldegelijk databestanden gekoppeld worden. Maar om data te kunnen combineren moeten bestanden wel gedeeld worden. Technologisch kan dat.


Autonomie

Volgens dr. Rebecca Moody, kerndocent van de opleiding Big Data en Beleid, is het (niet) combineren van data primair een autonomie probleem. De ene afdeling zal haar data moeten delen met een andere wil je effectieve analyses en beleid kunnen maken. Dat lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Data worden gekoesterd als een kip haar eieren.


Vreemde taal

Maar belangrijker nog is het gebrek aan begrip. IT en business spreken niet elkaars taal. Volgens Moody een klassiek alignment probleem. De spraakverwarring speelt zich af op verschillende niveaus. Van het verschillend gebruik van terminologieën tot het hebben van verschillende doelen.


Integreren

De oplossing lijkt te liggen in het integreren van IT en beleid. Alleen als IT en beleid echt gaat communiceren en begrip krijgen van elkaars werkveld, kunnen er big dataoplossingen komen. “Hoe meer gescheiden IT en beleid opereren, hoe minder big dataoplossingen er zullen zijn”, aldus Moody.


Winst

Kortom, beleidsmakers zullen zich moeten verdiepen in big data, terwijl de data scientists kennis moeten hebben van beleid. En soms kom je dan tot de conclusie dat het gebruik van big data toch niet zo’n goed idee is. Ook dat is pure winst.Erasmus Academie biedt een breed segment aan opleidingen die in feite allemaal tot doel hebben de afstand tussen gebruikers en data-specialisten te verkleinen. Kijk op https://www.eur.nl/erasmusacademie/datamanagement om ons aanbod te bekijken of neem contact op met Miranda Smit, adviseur opleidingen bij Erasmus Academie: 010- 408 8687 of mail naar smit@erasmusacademie.nl.

 

Overzicht data- en informatiemanagement opleidingen 

Startdata

Opleiding

22 november 2019             Privacy, data governance en de AVG
4 december 2019 Introductie tot Data science & Machine learning
13 januari 2020 Data science & Predictive Machine learning
1ste kwartaal 2020 Process Mining
8 mei 2020 Big data en beleid

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingErasmus Academie

 

Telefoon: 010-408 1839

E-mail: info@erasmusacademie.nl

Website: www.erasmusacademie.nl


Hoe sta jij tegenover online & blended onderwijs?

Agenda

Incompany

Opleiden wanneer het u uitkomt, op een locatie die u prettig vindt, op een manier die past bij u en uw collega's! Dat noemen we bij Erasmus Academie een incompanytraject.

Zoekt u een passende opleiding of een opleiding op maat bij u op kantoor? Bekijk dan nu de website van Erasmus Academie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van Erasmus Academie? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws

Contactgegevens

AfbeeldingPostadres:

Postbus 1738

3000 DR Rotterdam

Bezoekadres:

Van der Goot Building (M)
Kamer M6-13 - M6-20
Burg. Oudlaan 50 (Woudestein) 
3062 PA Rotterdam

 

Telefoon: 010-408 1839 (Ma-vr: 09:00-17:00 uur)

 

E-mail: info@erasmusacademie.nl
Internet: www.erasmusacademie.nl

Blijf op de hoogte:

 

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Afbeelding

Onze bloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!