of 59281 LinkedIn

Verborgen talenten op de arbeidsmarkt, nieuwe kansen voor gemeenten

Deloitte Reageer

Aan de slag met innovatie en data.

Het gemeentelijke arbeidsmarktbeleid is sterk in beweging in deze economische hoogtijdagen. Traditionele oplossingen in de matching van werkzoekenden aan vacatures worden minder effectief. Gemeenten richten zich steeds op vier verschillende sporen tegelijk; ‘van werk naar werk’, van ‘school naar werk’, ‘weer aan het werk’ en ‘van uitkering naar werk’. Bij deze sporen kunnen tal van innovatieve en (inter-)sectorale leerwerk-arrangementen en nieuwe vormen van financiering worden ingezet, ondersteund door nieuwe arbeidsmarktdata en dashboards. De directies EZ, Onderwijs en SZW binnen de gemeente werken daarbij steeds nauwer samen met een regionale scope over de eigen gemeentegrenzen heen.

De gemeente werkt daarbij zij aan zij met het bedrijfsleven, publieke en private opleiders en nieuwe spelers op de arbeidsmarkt waaronder ‘social enterprises’. Samen gaan zij op zoek gaan naar ‘verborgen talent’ dat sneller en beter gematcht kan worden met de vraag naar nieuwe skills. Daarbij kunnen methodieken als jobcarving, open-hiring en talent roadmaps goed van pas komen.

 

Het gebruik van real-time arbeidsmarktdata en data-analytics wint daarbij aan belang. Niet alleen data van vacatures, sectoren en werkzoekenden zijn belangrijk. Steeds belangrijker wordt de data van de vraag en het aanbod van skills, relaties tussen functies, taken en vaardigheden, en de trends in krimp- en groeiberoepen. De resultaten geven meer inzicht in de vraag en het aanbod van modulair flexibel scholingsaanbod in relaties tot gevraagde vaardigheden. Via het onderzoeksprogramma State of the State worden diverse van deze nieuwe inzichten ontdekt.

 

Deloitte is betrokken bij tal van innovatieve arbeidsmarktprojecten waar bovenstaande zaken worden ontwikkeld en toegepast, het House of Skills project (zie houseofskillsregioamsterdam.nl) is hier een mooi voorbeeld van.

 

Wilt u meer weten wat we voor u kunnen betekenen, neem contact op:

 

Johan Stuiver, director strategy & innovatie Public Sector bij Deloitte jstuiver@deloitte.nl 06-53401173

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingDeloitte 
Wilhelminakade 1 
3072 AP, Rotterdam
Tel.nr. 088 288 2888
www.deloitte.nl/publiekesector 
rdubbeldeman@deloitte.nl

Meer nieuws

Opleidingen

Btw in de praktijk voor gemeenten


18 juni 2019 | Utrecht