of 59318 LinkedIn

Tijd voor een echte Cyberstrategie

Tijd voor een echte Cyberstrategie. Bij de digitale overheid hoort niet alleen de opsporings- en inlichtingentaak
Deloitte 3 reacties

Bij de digitale overheid hoort niet alleen de opsporings- en inlichtingentaak.

Ruim een jaar na de grote cyberaanvallen WannaCry en nonPetya is het business as usual bij de meeste getroffen bedrijven. In corporate en MKB Nederland is de balans opgemaakt en stevig geïnvesteerd in preventieve maatregelen ter verhoging van de cyberveiligheid. Slimme bedrijven gaan een stap verder en maken technologie de kern van hun businessmodel. Zij gebruiken de investeringen in cyberveiligheid om een directe bijdrage te leveren aan de kwaliteit van hun product of dienstverlening. De experts zijn niet aan te slepen: aan het einde van dit kalenderjaar zitten onze roosters, en die van onze concullega’s, volgeboekt tot ver in de lente.

Lees meer over dit onderwerp.

 

*) Wilt u meer informatie over het onderwerp Cyber Security? Kijk dan ook eens op de Topicpagina Cyber Security op Deloitte.nl.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geert van Schaik (n.v.t.) op
Internet is gewoon inherent en structureel onveilig. Criminelen zijn altijd op zoek naar waar de mazen in het web/net zitten en dat zal zo blijven.
Er is ook al jaren een tendens gaande, dat alles wat digitaal kan ook digitaal moet. Het is de vraag of dat slim is...
Voorbeeldje: Er wordt met enige regelmaat gepleit voor digitaal stemmen. De reden is meestal, dat dit sneller gaat. Terwijl de uitslag nu gewoon aan het einde van de verkiezingsdag bijna altijd wel duidelijk is, dus wat nou snelheid. De officiële uitslag komt altijd een paar dagen later en dat zal ook met digitaal stemmen niet anders worden. En dan de kosten. Stemmachines voor het hele land is een miljoenen investering, terwijl potlood en papier veel goedkoper zijn. Met papier kan je hertellen, wat bij digitaal de vraag is. En digitaal schijnt makkelijk te manipuleren te zijn... https://www.youtube.com/watch?v=MMJ0S9O88XQ
Het hele internet is met elkaar verbonden en dus is er een structurele kwetsbaarheid. Er zou veel beter afgewogen moeten worden, wanneer iets perse gedigitaliseerd moet worden en wanneer ABSOLUUT niet. Die afweging ontbreekt nu.
Door Dick van Elk (Adviseur ) op
Zolang we als samenleving de oorzaak van het probleem niet aanpakken, het primitieve ICT gebruik, blijft de actie beperkt tot symptoombestrijding. De privacy schendingen zullen toenemen evenals de cyber criminaliteit. De kosten van dit alles zullen blijven stijgen...
Wie neemt namens onze het voortouw? Een van en voor de samenleving oprererende overheid?
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Nu toch alles in het Engels gaat - 'cyberveiligheid', 'cyberkennis' - kunnen we vaststellen dat bij de overheid ook nu weer sprake is van hoofdzakelijk 'window dresssing'.

De al decennia afwezige 'awareness' bij de overheid heeft tot weinig meer geleid dan 'security breaches', en tot met ambtenaren en 'managers' volgepropte 'seminars' en 'workshops'.

Subsidies uit belastinggeld dienen geen 'panacea' te zijn voor 'awareness'.

Het tegendeel is echter het geval.
Naast een falende 'cybersecurity' wordt de burger geconfronteerd met een in hoge mate 'repressive government'.
Met vergaande privacybeperkingen als 'collateral damage' van zowel een 'data harvesting' overheid als een politie-staat.
Na 20 jaar is de 'Digitale Overheid' vooral een dure 'win-lose' gebleken.

En de 'cyber-ambtenaar'?
Die appt lustig voort.

Contactgegevens

AfbeeldingDeloitte 
Wilhelminakade 1 
3072 AP, Rotterdam
Tel.nr. 088 288 2888
www.deloitte.nl/publiekesector 
rdubbeldeman@deloitte.nl

Meer nieuws

Opleidingen