of 59345 LinkedIn

Regionale prijsverschillen koopwoningmarkt nemen toe, maar niet overal

Regionale prijsverschillen koopwoningmarkt nemen toe, maar niet overal. Analyse prijsontwikkeling per provincie 1995-2018
Deloitte Reageer

Analyse prijsontwikkeling per provincie 1995-2018.

In dit artikel gaan we nader in op de vraag of de prijsverschillen tussen provincies en binnen provincies zijn toegenomen of afgenomen, waarbij we zowel kijken naar de langjarige trend als inzoomen op de afgelopen vijf jaar. Per provincie vergelijken we de duurste met de goedkoopste gemeente alsook de centrale (hoofd)stad met de goedkoopste gemeente.

Huizenprijs per gemeente

Een geluid dat wij vaak horen is dat regionale prijsverschillen in de koopwoningmarkt toenemen. Met verbazing wordt door velen buiten de hoofdstad gekeken naar de prijzen die men bereid is in Amsterdam te betalen voor een koopwoning. Toch denken veel (nieuwe) Amsterdammers een veilige investering te doen met vaak de uitgesproken verwachting dat de prijsverschillen alleen maar verder zullen toenemen. Anderzijds horen we van oudgedienden in het vakgebied wel eens dat wordt vergeten dat die regionale prijsverschillen altijd al heel groot zijn geweest. Daarbij, ook (ver) buiten de hoofdstad geeft men aan dat de prijzen sterk toenemen en alles verkocht wordt wat er maar gebouwd wordt. Hoe zit het nu?

 

Uit actuele cijfers van het CBS en het Kadaster gepubliceerd in februari 2019  en een op 23 maart 2019 gepubliceerd artikel van het CBS  blijkt dat de regionale verschillen in huizenprijzen in 2018 fors zijn toegenomen. Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs heeft in 2018 een recordhoogte bereikt van €760 duizend euro (€142k Delfzijl vs. €902k Blaricum). De duurste gemeenten (de bekende villadorpen, de populaire steden en hun buurgemeenten) liggen voornamelijk in de Randstad en Brabant en de goedkoopste gemeenten bevinden zich hoofdzakelijk in de provincies Groningen, Friesland en Zeeland. 


Dit artikel is een samenvatting van een in-depth onderzoek over de prijsontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt. Het volledige artikel is beschikbaar in onze 49e editie van de GREXpert. Lees het artikel

Analyse prijsverschil

De prijsverschillen tussen provincies (duurste vs. goedkoopste) zijn in de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen, maar waren in het jaar 2000 korte tijd groter. Tot vijf jaar geleden waren deze prijsverschillen vrij stabiel, met uitzondering van de jaren rond 2000.

 

Kijken we naar de prijsverschillen binnen provincies (duurste vs. goedkoopste gemeente) dan valt op dat procentuele verschillen tussen de duurste en goedkoopste gemeente fluctueren en er geen duidelijke, stijgende trend over de periode 1995-2018 te zien is. Echter is er wel een relatie met de economische cyclus. In periodes van economische groei lijkt het verschil op te lopen, terwijl het verschil in periodes van economische krimp en afvlakking van de economische groei af lijkt te nemen.

 

Kijken we naar de centrale (hoofd)steden in de provincies dan zien we dat het procentuele prijsverschil voor de steden Haarlem en Amsterdam ten opzichte van de goedkoopste gemeente in de betreffende provincie sterk is gestegen, zowel ten opzichte van 1995 als ten opzichte van 2013. Het procentuele prijsverschil voor de steden Groningen, Rotterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Almere, ’s-Hertogenbosch, Den Haag, Zwolle, Utrecht en Lelystad is tevens gestegen. Voor de overige steden (Middelburg, Arnhem, Assen en Maastricht) is er sprake van een daling in relatief prijsverschil ten opzichte van de goedkoopste gemeente in dezelfde provincie. De regionale prijsverschillen binnen provincies nemen recentelijk dus toe, vooral in Noord-Holland en Groningen. De overige provincies tonen een gematigder of in bepaalde gevallen zelfs een omgekeerd beeld.

 

Wilt u de volledige analyse en grafieken op basis van CBS cijfers inzien? Download dan Grexpert 49 aan de rechterzijde. Bij vragen kunt u contact opnemen met Hielke Bos.


Contact

Hielke Bos, Manager
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingDeloitte 
Wilhelminakade 1 
3072 AP, Rotterdam
Tel.nr. 088 288 2888
www.deloitte.nl/publiekesector 
rdubbeldeman@deloitte.nl

Meer nieuws

Opleidingen

Verdieping BBV

21 november 2019